Sindikati: Okrepiti je treba solidarnost med zaposlenimi

Začel se je posvet socialnih partnerjev in ostale javnosti o pomenu in vsebinah socialnega dialoga. Trajal bo dva dni, govorili pa bodo o vlogi socialnega dialoga v evropskem socialnem modelu, socialnem dialogu v očeh strokovne javnosti in medijev.

Objavljeno
28. september 2009 20.47
Karmen Lugarič
Karmen Lugarič
Ljubljana - Začel se je posvet socialnih partnerjev in ostale javnosti o pomenu in vsebinah socialnega dialoga ter primerih dobre prakse v okviru projekta Krepitev socialnega dialoga preko organizacij socialnih partnerjev. Posvet bo trajal dva dni, govorili pa bodo o vlogi socialnega dialoga v evropskem socialnem modelu, socialnem dialogu v očeh strokovne javnosti in medijev. Predstavljeni bodo pogledi strokovnjakov in sindikatov. Svoje poglede je predstavila tudi stran delodajalcev, posveta pa so se udeležili tudi predstavniki tujih sindikatov.


Uvodni nagovor je imel predsednik zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič, ki je poudaril, da so v krizi v največji meri prizadeti delavci, upokojenci in mladi. Okrcal je vlado, da je zaprla ekonomsko socialni svet za medije, pokojninsko in zdravstveno reformo in se dotaknil trenutnih stanj v podjetjih in vloge sindikatov v njih.


Delodajalci vidijo aktualne probleme še vedno v problemih z likvidnostjo, v zapoznelih državnih ukrepih, v nesprejemljivosti morebitnega dodatnega obremenjevanja podjetij. Zakonske rešitve ne bodo take kot bi morale biti zaradi luknje v državni blagajni, pravi Jože Smole, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije.

 

Pritisk na socialni dialog pa izvršujejo tudi lastniki kapitala, pravi Andrej Zorko, predstavnik sindikatov, saj managerji dostikrat ob ekonomsko socialnih sporazumih pravijo do kod jim pustijo lastniki in koliko pravic jim pustijo dogovoriti v sporazumu.

Na posvetu so sindikati pogrešali predstavnike vlade, "a morda se bodo posveta udeležili jutri," je dodal Dušan Semolič.

 

Več v prispevku (izjave tujega sindikalista, Jožeta Smoleta, Andreja Zorka in Dušana Semoliča)