Slovenci = prijatelji okolja?

Slovenci očitno (še) nismo prijatelji okolja. Okoljske problematike se ne zavedamo, tudi na posledice nismo pripravljeni. Glavna odgovornost je na vladi, ki mora okoljska vprašanja hitro postaviti v ospredje. 

Objavljeno
03. september 2009 00.51
Okoljevarstveniki s prstom kažejo tudi na Rusijo, ki proizvede eno od sedmih ton svetovnega ogljikovega dioksida, kar je le malo manj od količine emisij omenjenega plina vseh držav EU.
Tina Kristan
Tina Kristan
Ljubljana - Podatki kažejo, da je odnos Slovencev do okolja primerljiv z odnosom v ostalih članicah EU. Kljub temu in ob dejstvu, da na našo neodgovornost opozarjajo tudi v EU - pred časom zaradi dnevne koncentracije prašnih delcev v nekaterih mestih in nespoštovanja kljotskega sporazuma - smo vprašanje, ali smo Slovenci prijatelji okolja zastavili klimatologinji, direktorici Umanotere ter ministrstvu za okolje in prostor.

Ob tem smo ugotovili, da je odgovor negativen. Še več, okoljskih problematik se ne zavedamo v dovolj veliki meri in nanje nismo pripravljeni. Zato je naloga vlade, da okoljsko politiko vključi v vsa ministrstva in da omenjeno problematiko postavi v ospredje. 

Kljub temu da so mnogi ob začetku ekonomske krize poudarjali, da je ta lahko tudi priložnost, med drugim za povezavo oživljanja gospodarstva z zelenimi ukrepi, se zdaj že kaže, da te kot take za enkrat nismo izkoristili.

Več v videoprispevku