Türk: Podpis arbitražnega sporazuma pozdravljam

Predsednik Türk znova poudarja, da podpis sporazuma v celoti podpira. Zaveda pa se, da ta prinaša določena tveganja, ki so razumna. Meni, da se bomo znašli, saj imamo dobre argumente, s katerimi lahko dosežemo svoje nacionalne interese.

Objavljeno
06. november 2009 14.33
Ba. P.
Ba. P.
Ljubljana -  Predsednik države Danilo Türk je tudi poudaril, da arbitražni sporazum odpira možnost rešitve mejnega spora med Hrvaško in Slovenijo, ta možnost pa je po njegem mnenju tudi priložnost in dobro je, da jo izkoristimo.


Vseeno pa je poudaril, da se vsi v Sloveniji zavedamo, da podpis s seboj prinaša določena tveganja za Slovenijo, ki pa so razumna. V njih se bomo dobro znašli, saj imamo dobre argumente, s katerimi lahko dosežemo svoje nacionalne interese, je dodal. "Meje RS so določene, zdaj jih je potrebno samo precizirati, kar je namen arbitraže."


Na novinarsko vprašanje o razumevanju sporne točke 3b v sporazumu je predsednik odgovoril, da pravila niso odvisna od prevodov ali samovolje tistih, ki pogodbo razlagajo. Teh se je, predvsem glede besede "junction", v javnosti v zadnjem času pojavilo precej. Pravila so, kot je poudaril, določena z mednarodnim pravom.


Predsednik Türk prav tako podpira referendum, saj je to sredstvo verifikacije in ne sredstvo preprečevanja, kar si pri nas pogosto napačno razlagamo. Dodal je še, da je ratifikacija sporazuma delo vlade, vseeno pa se mu zdi prav, da bi pred ratifikacijo izvedli posvetovalni referendum, s katerim bi državljani lahko izrazili svoje mnenje. Strinja se tudi s tem, da bi pred ratifikacijo o sporazumu presodilo ustavno sodišče, ki bi presodilo ali je sporazum v skladu z ustavo.