Totalitarizem, revolucija, NOB

Kaj je bilo prej? Revolucija ali narodnoosvobodilni boj, je bila revolucija legitimna, čeprav je nelegalna, in ali je bil narodnoosvobodilni boj le izgovor takratnih komunistov za prevzem oblasti.

Objavljeno
07. september 2009 04.01
Karmen Lugarič
Karmen Lugarič
Ljubljana - V duhu resolucije, ki jo je sprejel evropski parlament o Evropski zavesti in totalitarizmih, je med slovenskimi političnimi strankami završalo. Desnica je hotela, da resolucijo za vsako ceno sprejme tudi slovenski parlament, saj gre v nasprotnem primeru za to, da ta prvič v zgodovini ne bi sprejel neke tuje resolucije, medtem ko se je slovenska levica zdrznila ob pomisli, da bi bil slovenski komunizem enak komunizmu, ki so ga imele države nekdanje Sovjetske zveze.

So torej ti socializmi primerljivi? O tem vprašanju in mnogih drugih, kot naprimer, kaj je bilo prej, revolucija ali narodnoosvobodilni boj, je bila revolucija legitimna, in ali je bil narodnoosvobodilni boj le izgovor takratnih komunistov za prevzem oblasti, smo govorili z zgodovinarjem Božom Repetom, zgodovinarjem in sociologom Rudijem Rizmanom, poslancem Francem Cukjatijem in politologom Igorjem Lukšičem.

Jutri bo v državnem zboru razprava o resoluciji in vojnih zakonih.


Več v videoprispevku, pogovor z vsakim pa je objavljen še posebej.