Z novim zakonikom do posvojitve tudi istospolni partnerji

V javno razpravo stopa predlog družinskega zakonika, ki po besedah ministrov Ivana Svetlika in Aleša Zalarja celovito ureja družinsko pravo ter v interesu koristi otroka krepi vpliv države na odnose znotraj družine.

Objavljeno
21. september 2009 15.30
Mo.Z.
Mo.Z.
Ljubljana - Z današnjim dnem stopa v javno razpravo predlog družinskega zakonika, ki po besedah ministra za družino Ivana Svetlika ter ministra za pravosodje Aleša Zalarja celovito ureja družinsko pravo ter v interesu koristi otroka krepi vpliv države na odnose znotraj družine.

"V središču so otrok in njegove pravice," je ob predstavitvi zakonika dejal minister Svetlik. Z zakonikom tako želijo izboljšati položaj otrok v družinskih razmerjih ter pospešiti reševanje zadev na družinskem področju.

Pojem družine je v predlogu zakonika obravnavam širše, kar pomeni, da za pojem družine ni potrebno, da gre za skupnost otroka z obema staršema. Predlog prvič priznava pravne posledice tudi življenjski skupnosti dveh oseb istega spola, ki nista sklenila zakonske zveze.

Po predlogu je možna posvojitev otroka tudi s strani dveh istospolno usmerjenih partnerjev. "Ta ureditev je plod prakse ustavnega sodišča kot tudi sodne prakse rednih sodišč," je dejal minister Zalar. Minister Svetlik pa je ob tem še poudaril, da se s tem predlogom zakonika tako izenačujejo skupnosti istospolnih partnerjev z drugimi družinskimi skupnostmi. "Razlikovanje glede na spolno usmerjenost izključuje že ustava," pravi minister.

Predlog prinaša tudi možnost sklenitve zakonske zveze zunaj uradnih prostorov, različnost načinov sklepanja zakonske zveze ter jubilejne poroke. Novost predloga je tudi družinska mediacija, katero naj bi izvajali centri za socialno delo in sodišča.

Prenos pristojnosti iz CSD na sodišča

O nujnih ukrepih, tj. odvzemih otroka, kadar je ta hudo ogrožen, bi po predlogu še naprej odločali centri za socialno delo, sodišča pa bi odločala o začasnih odredbah ter ukrepih trajnejšega značaja. Predlog tudi pri vsakem ukrepu posebej določa, koliko časa lahko traja.

"Nov predlog bi tako razbremenil centre za socialno delo, tako bi se okrepila njihova primarna vloga, tj. svetovalna", še razlaga minister Svetlik.

Družinski zakonik za SD izpostavlja še posebej občutljive otrokove pravice (STA)

Pomembno načelo novega družinskega zakonika je varstvo temeljnih človekovih pravic, med katerimi gre po mnenju SD izpostaviti še posebej občutljive otrokove pravice. Kot poudarjajo, morajo biti prav otrokove pravice tisto zagotovilo in predpogoj, ki bo zagotavljal osnovo vseh drugih razmerij. V SD so sicer prepričani, da slovenski prostor po 30 letih dobiva nov družinski zakonik. Prejšnji družinski zakonik je po njihovem mnenju vsekakor primer dobre pravne materije, ki je vzdržala in uspešno urejala družinska razmerja, ki so zagotovo med najkompleksnejšimi pravimi razmerji. Tudi v bodoče je zakonodajalec želel s spremembami zagotoviti dolgoročno vzdržnost in pravno zadostnost novega družinskega zakonika, še dodajajo v SD.

Janša: Taka rešitev "po nekih naravnih zakonih ne sodi v slovenski pravni okvir"

Predsednik SDS Janez Janša dvomi, da bo SDS podprla možnost posvojitve otrok s strani istospolnih partnerjev, kot piše v predlogu družinskega zakonika. Čeprav v stranki do tega še niso zavzeli stališča, je Janševo osebno mnenje, da taka rešitev "po nekih naravnih zakonih ne sodi v slovenski pravni okvir".

Za Žerjava predlog novega družinskega zakonika katastrofa

Glede predloga novega družinskega zakonika, ki med drugim omogoča posvojitev otroka s strani dveh istospolno usmerjenih partnerjev, je predsednik SLS Radovan Žerjav v izjavi za medije dejal, da "je to katastrofa". Kot je prepričan Žerjav, bo predlog novega družinskega zakonika povzročil, da se bomo v Sloveniji spet ukvarjali z ideološkimi temami, namesto da bi reševali drugi težave. Vodja poslanske skupine Jakob Presečnik pa je pojasnil, da v SLS ne sprejemajo posvojitev s strani istospolnih partnerjev.

Kresalova: Postopno odpravljanje diskriminacije


S tem se v slovenski zakonodaji po mnenju Katarine Kresal postopoma odpravlja diskriminacija, kot je predvideno že v splošni deklaraciji o človekovih pravicah. Kot je predsednica LDS zapisala v sporočilu za javnost, ta deklaracija predstavlja osnovne pravne okvire v razumevanju pravic in svoboščin posameznika.

Izključevanje posameznih skupin ljudi na podlagi te ali one osebnostne okoliščine v svetu, ki nenehno opozarja, da so nas strahote zgodovine izučile, preprosto ne sme več imeti svojega mesta, je prepričana Kresalova. Meni, da nov koncept družine v zakoniku predvideva širše razumevanje človeškega sožitja, kjer spol partnerjev ni več zakonska ovira za oblikovanje družine.

Golobič: Praksa, ki jo poznajo evropske države

Nediskriminatornost pri pravici do posvojitve otrok, ki jo prinaša predlog družinskega zakonika, je načelno utemeljena in jo poznajo tudi evropske države, s katerimi se želimo primerjati, je ob robu seje DZ dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič. Dodal je, da se zakonik ne dotika samega postopka posvojitve otrok. Po Golobičevih besedah posvojitve tako ostajajo predmet specifične obravnave. Dodaja, da "to ni nekaj, o čemer sme razpravljati politika". Odločitev glede posvojitve mora biti strokovna, naloga politike pa je, da na načelni ravni zagotovi nediskriminatornost ter ustavno enakost, še meni predsednik Zaresa.

Blažič: Konservativci bodo zganjali moralno paniko


Predlog družinskega zakonika, ki med drugim omogoča posvojitev otroka s strani dveh istospolno usmerjenih partnerjev, "absolutno pozdravljam", je dejal aktivist za pravice istospolnih Mitja Blažič. Kot je dodal, pričakuje, da bodo konservativni deli desnice nasprotovali zakoniku ter "zganjali moralno paniko in strašili z referendumom".