Z vedenjem in védenjem proti novi gripi

Tako oblegane tiskovne konference na ministrstvu za zdravje, kot je bila včerajšnja, na kateri je bil predstavljen začetek nacionalne kampanje Ustavimo gripo, ni bilo niti v najbolj turbulentnih obdobjih slovenskega zdravstva.

Objavljeno
09. september 2009 21.58
Diana Zajec
Diana Zajec
Ljubljana - Tako oblegane tiskovne konference na ministrstvu za zdravje, kot je bila včerajšnja, na kateri je bil predstavljen začetek nacionalne kampanje Ustavimo gripo, ni bilo niti v najbolj turbulentnih obdobjih slovenskega zdravstva. Če sklepamo, da razlog za takšno zanimanje ni bila zgolj udeležba predsednika vlade Boruta Pahorja, je mogoče upati, da se bo Slovenija učinkovito spopadla z nevarnostjo nove gripe, ki jo je v le nekaj mesecih po vsem svetu raznesel virus H1N1.

Zaradi okužbe z njim je pri nas zbolelo nekaj več kot 200 ljudi (ti uradni podatki že nekaj časa niso bili osveženi), na srečo je bolezen pri vseh potekala blago, medtem ko drugod po svetu izkušnje niso bile tako lahke. »Védenje je najbolj učinkovita obramba, pri čemer bi lahko isto trdili tudi za vedenje,« je prepričan minister za zdravje Borut Miklavčič. Po njegovi oceni bi po zaslugi obojega lahko uresničili željo, da bi nas gripa (čim bolj) obšla.

Med ukrepi za preprečevanje obolevnosti še vedno ostaja skrb za higieno rok, s katerimi se ne smemo dotikati oči, ust in nosu, če te niso čiste; to je namreč najhitrejša pot, po kateri lahko staknemo okužbo. Da bi vsakdo med nami izvedel čim več o tej dokaj preprosti, vse prej kot škodljivi, predvsem pa učinkoviti preventivi, bodo do konca tedna vsa gospodinjstva prejela zloženke (Pošta Slovenije bo to storitev opravila brezplačno).

Da bi »najlaže lahko obšli nevarnost, ki nas čaka«, bodo potrebni tudi drugačni ukrepi. Včeraj so, denimo, na ministrstvu pripravili program za hitro sanacijo stare pediatrične klinike; obnovitev naj bi bila končana do konca leta, nato naj bi bili prostori na razpolago za hospitalizacijo obolelih, če bi bil epidemični val nove gripe obsežnejši od pričakovanega. Rdeči križ Slovenije in republiški Zavod za transfuzijsko medicino trenutno izvajata poseben program za okrepitev krvodajalskih akcij, s čimer naj bi pridobili večje zaloge krvi.

Borut Pahor se je včeraj, kot je dejal, izjemoma in prvič v tem mandatu odločil, da tudi sam v nagovoru državljanom spregovori o nepredvidljivem novem virusu in o pomenu pripravljenosti na vse mogoče scenarije pri razvoju te bolezni. Kot predsednik vlade ima polno zaupanje v zdravstveni sistem in odgovorne ustanove, ki so se po njegovi oceni dobro pripravile na ta izziv, pri tem pa vendarle opozarja, da bi moral sleherni prebivalec Slovenije strokovna priporočila resno upoštevati in se po njih tudi ravnati.

Celovita podpora vlade k čim bolj usklajenemu ukrepanju se po sklepu o imenovanju koordinacijske skupine za spremljanje nove gripe, sprejetem že aprila, nadaljuje. Med drugim se državni sekretarji vseh resorjev redno srečujejo ter iščejo celovite rešitve na tem področju.

Sicer pa velja, da so cepiva za Slovenijo naročena; prvo pošiljko bomo prejeli istočasno kot druge evropske države. Pošiljanje bo odobrila Evropska agencija za zdravila, ki po besedah predstojnice Centra za nalezljive bolezni pri republiškem Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) dr. Alenke Kraigher zdaj še podrobno proučuje dokumentacijo o delovanju cepiv, torej tako o njihovi učinkovitosti kot varnosti. Ministrstvo za zdravje, ki je pogodbo z enim proizvajalcem (GSK) že podpisalo, z drugim (Sandoz) pa jo bo pravkar, kljub prizadevanjem ni moglo doseči znižanja cene, saj je ta enaka povsod po Evropi. Vendar pa je, kot je povedal Miklavčič, prvo podjetje poklonilo 10.000 enot protivirusnega zdravila. To je trenutno v UKC Ljubljana, od koder ga bodo razposlali v vse bolnišnice po Sloveniji.

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela