Zaradi krize 300-odstoten porast nasilja v družini

Na srečanju predsednika države Danila Türka s predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, humanitarnih organizacij in organizacij s področja socialnega dela so sogovorniki predstavili zaskrbljujoče številke.

Objavljeno
07. september 2009 17.47
Anže Božič
Anže Božič
Ljubljana - Na srečanju predsednika države Danila Türka s predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, humanitarnih organizacij in organizacij s področja socialnega dela so sogovorniki predstavili zaskrbljujoče številke in napovedali nekatere nove ukrepe na področju nudenja neposredne pomoči posameznikom, ki so v materialni stiski ali so zaradi izgube službe potrebni posebne pozornosti.

Kot je po sestanku povedal generalni sekretar Rdečega Križa Slovenije Janez Pezelj so na rednem srečanju "govorili o smernicah za nadljno delo humanitarnih ustanov, ki da so do sedaj opravile odlično delo." Tako lahko v prihodnje pričakujemo bolj povezano delo omenjenih organizacij, poenostavitev postopkov za pridobivanje evropskih strukturnih sredstev in menda celo zakon o prostovoljstvu.

Pomoči potrebnih čedalje več, več tudi nasilja v družini

"Pri nas beležimo 15 odstoten porast povpraševanja, številka pa stalno narašča, tako da do konca leta pričakujemo okoli 20 odstotkov več povpraševanja po prehrambenih izdelkih, praških in rabljenih oblačilih," je strnil direktor Rdečega križa Slovenije Franc Košir. Na Slovenski karitas se je število prošenj za praktično pomoč povečalo za 30 odstotkov, prošenj za kritje stroškov (elektrika, voda..) pa je za 100 odstotkov več kot pred obdobjem recesije.

Medtem na centrih za socialno delo opažajo visok porast osebnih stisk in posledično nasilja v družini. " V letošnjem letu je nasilje v družini po določenih regijah naraslo tudi za 300 odstotkov," je povedala Darja Kuzmanič Korva, sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo. Takšen porast, poleg krize, strokovnjaki sicer pripisujejo tudi večji družbeni dovzetnosti in strožjemu zakonu, ki nasilje pojmuje dokaj široko.

Nujna intervencija države

"Postopki za pridobivanje evropskih sredstev so izjemno komplicirani, poleg tega pa humanitarne organizacije težko zagotavljamo okoli 20 odstotkov sredstev v naprej, kakor to zahtevajo pravila. Tu imamo zagotovila, da bo država že jeseni zagotavljala omenjeni denar,"
je dejal Franc Košir. Davor Dominkuš z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je ob priložnosti napovedal sprejetje zakona o socialnem podjetništvu, zakonodajo o prostovoljstvu in nadgradnjo socialnovarstvene zakonodaje. Na očitek o pozem odzivu ministrstva pa je odgovoril, "da so trije zakoni tik pred vladno obravnavo. Gre za velike spremembe, ki bodo pomenile tudi prestrukturiranje na omenjenem področju. Pri konkretnih rešitvah smo torej že zelo daleč."

Predsednik Danilo Türk po srečanju ni dajal izjav, v njegovem kabinetu pa so nam zagotovili, da bo v prihodnje še intenzivneje promoviral delo humanitarnih organizacij in obiskoval centre za socialno delo ter tako po svojih močeh pripomogel k sprejemanju zakonodaje.