Žbogar: Ni primerno hiteti

Zunanji minister Žbogar je v zvezi z reševanjem vprašanja slovensko-hrvaške meje dejal, da je veliko bilo narejenega, predvsem v ustvarjanju vzušja. Evropski komisar za širitev Rehn pa je v Bruslju izrazil optimizem, da bi se državi lahko dogovorili v kratkem.

Objavljeno
02. september 2009 18.02
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Bruselj - Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je ob oceni dogodkov povezanih z reševanjem slovensko-hrvaškim mejnim vprašanjem tudi povedal, da še niso določili datuma ne za naslednje srečanje med njim in njegovih hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem kot tudi ne za srečanje premierov Jadranke Kosor in Boruta Pahorja.

Rehn: Vzdušje med državama izboljšano


Evropski komisar za širitev Olli Rehn je danes v Evropskem parlamentu v Bruslju izrazil optimizem, da bi se Slovenija in Hrvaška o reševanju vprašanja meje lahko dogovorili v kratkem. Na vprašanja evropskih poslancev, ali je sam še vpleten v proces iskanja rešitve, pa je odgovoril, da je sedaj žogica na strani obeh držav.

"Opažam, da je politično vzdušje med državama in njunima voditeljema v tem trenutku bistveno izboljšano," je dejal Rehn. To je po njegovem mnenju razlog za določeno mero optimizma, da bi napredek glede reševanja vprašanja meje med državama lahko bil dosežen v kratkem.

Na vprašanja evropskih poslancev, ali je sam še vpleten v reševanje problema Hrvaške in Slovenije, pa je Rehn odgovoril, da je Evropska komisija opravila svoje delo in da je sedaj čas, da obe državi prehodita še zadnje centimetre do cilja, najdeta politično voljo in se dogovorita o rešitvi.

"Vesel sem, da je politično vzdušje očitno boljše," je menil komisar. "Sedaj lahko samo spodbudim oba voditelja, naj poiščeta izhod," je dodal. Ob tem je še spomnil, da si je komisija šest mesecev intenzivno prizadevala za rešitev, in poudaril, da je bil na koncu problem v "nekaj besedah in njihovem vrstnem redu".

Komisar je tudi prvič ocenil, da bi lahko Hrvaška pristopna pogajanja z EU končala v prvi polovici prihodnjega leta - če bo problem s Slovenijo rešen kmalu in če bo Hrvaška izpolnila nekatere druge kriterije, med katerimi je izpostavil pravosodje in ladjedelnice. Doslej je komisar ponavljal, da bi Hrvaška pristopna pogajanja lahko končala še letos.

Komisar je o Hrvaški in Sloveniji govoril v pogovoru o širitvi in Zahodnem Balkanu z evropskimi poslanci v zunanjepolitičnem odboru Evropskega parlamenta, v katerem so sodelovali tudi slovenski evroposlanci Zoran Thaler (S&D/SD), Ivo Vajgl (ALDE/Zares) in Jelko Kacin (ALDE/LDS).

Evropska komisija je od januarja do junija Hrvaški in Sloveniji pomagala v iskanju rešitve za problem meje na podlagi predloga za način reševanja vprašanja meje in za sprostitev pristopnih pogajanj Hrvaške z EU. Pogovori so propadli junija in od takrat EU ponavlja, da se morata sedaj državi sami dogovoriti, kako naprej.