Vili Treven je novi trboveljski župan

Vili Treven, kandidat "trojčka" SD, LDS in Desusa, je s šestimi glasovi ali z desetinko odstotka prednosti pred kandidatom SNS Mitjo Rozino, postal nov trboveljski župan.

Objavljeno
25. oktober 2010 18.03
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Trbovlje - Trboveljske volitve so tokrat odločili glasovi po pošti. "Zmaga je tesna, poraz časten," je, po dobri uri preštevanja glasov, prispelih po pošti, začasne rezultate drugega kroga županskih volitev komentiral predsednik občinske volilne komisije Slavko Vran, ki je od SNS že prejel zahtevo po ponovnem štetju glasov.

Trboveljčani so Viliju Trevnu zaupali 3057 ali 50,05-odstotka glasov, kandidatu SNS Rozini pa 49,95 odstotka ali 3051 glasov. Po nedeljskem neuradnem izidu je Treven pred Rozino vodil le za pet glasov. Od prvotnih 61 volivcev, kolikor jih je napovedalo glasovanje po pošti, jih je na koncu glasovalo le 49: 25 za Trevna, 24 za Rozino. Po neuradnih podatkih izhaja večina volivcev po pošti, 46, iz doma starejših občanov, trije pa so se oglasili s prestajanja zaporne kazni. Med Trboveljčani že krožijo dovtipi, komu je kdo od njih dal svoj glas, vse glasnejše pa so tudi govorice o "škljocanju" prenosnih telefonov po voliščih in kupovanju glasov po 50 evrov za glas ...

Še ena zanimivost je spremljala tokratne volitve v Trbovljah: glasovnice so v noči z nedelje na ponedeljek hranili kar na okrajnem sodišču, kjer je kot sodnik zaposlen predsedujoči občinske volilne komisije Slavko Vran. To nenavadno "stražo" glasovnic je za Delo razložil: "Ker smo želeli glede na tesen izid ohraniti zaupanje volivcev in kandidatov v pošteno in zakonito delo naše komisije, smo vso dokumentacijo oddali na nevralno območje." Oba kandidata imata namreč delovno mesto v občinski zgradbi: Treven, ki je načelnik upravne enote, eno nadstropje niže od podžupana Rozine.

Vili Treven se je trboveljskim volivcem javno zahvalil za podporo, rekoč, da jih je večina na koncu vendar izkazala zaupanje njegovim obljubam o poštenem in predanem delu, zmerni politiki v dobro vseh občanov, predvsem pa demokratičnem dialogu vseh z vsemi. Priznava, da tako tesnega izida ni pričakoval in da je bil razočaran nad nizko volilno udeležbo. Razočaranja nad izidom niso mogli skriti niti v štabih LDS in Desusa niti Barbara Žgajner Tavš, ki je Trevnu pred drugim krogom v zameno za podžupansko mesto "dala" svojih 1360 glasov. Trevna je v drugo sicer podprlo le 1087 ljudi več kot prvič, kar kaže na to, da zanj očitno niso glasovali niti vsi njegovi. V štabu SD je bilo še v nedeljo zvečer slišati negodovanja zaradi Trevnovega dogovora s Tavševo. Rozina pa je tokrat dobil kar 1344 glasov več, kar pomeni, da so mu 1300 glasov svoje kandidatke iz prvega kroga verjetno dali SDS-ovi volivci, ki so se javno sicer izrekli za volitve "po svoji vesti".