Virant: Namesto 212 samo še 120 občin

Vladni projekt predvideva, da občine ne bi smele imeti manj kot 5000 prebivalcev, zato bi se število bistveno zmanjšalo.

Objavljeno
04. september 2013 13.41
Pi. K., Ni. Č., Delo.si
Pi. K., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Minister za notranje zadeve in predsednik DL Gregor Virant je ob robu sestanka koalicije pojasnil, da je od predsednikov koalicijskih strank dobil podporo projektu reorganizacije občin.

Po pripravljenem predlogu občine ne bi smele imeti manj kot 5000 prebivalcev, tako bi bilo občin okoli 120 namesto današnjih 212, je dejal Virant.

Potem ko so Virantu zeleno luč za projekt reorganizacije občin dali predsedniki koalicijskih strank, se bo v naslednjem koraku minister odpravil še v poslanske skupine in skušal podporo dobiti še med poslanci. Kot je Virant danes vnovič poudaril, je projekt reorganizacije zelo koristen in nujen.

Obenem je tudi že objavljen predlog sprememb zakona o financiranju občin, ki vsem občinam jemlje skupno okoli sto milijonov evrov na račun manjšega deleža od pobrane dohodnine in manjšega sofinanciranja skupnih občinskih uprav. Po poročanju Dnevnika gre »za pravo malo revolucijo v sistemu financiranja občin«, bolj pa je naklonjen občinam z več prebivalci kot tistim z večjo površino. Kot še pišejo v časopisu, v Združenju občin Slovenije in v Skupnosti občin Slovenije o predvidenih spremembah še niso uradno obveščeni, menijo pa, da so predlogi centralistično naravnani.

V predlogu spremembe zakona je predvideno, da bo država za občine namenila le še 50 in ne več 54 odstotkov pobrane dohodnine, s čimer bi država prihranila 86 milijonov evrov na leto, ostalih 14 milijonov evrov pa bi prihranili z znižanjem sofinanciranja skupnih občinskih uprav s 50 na 30 odstotkov.

Minister  občinam predlaga tudi, naj zmanjšanje sredstev od dohodnine nadomestijo z novim davkom na nepremičnine ter z neko povsem novo občinsko takso za »posebno rabo javnih površin v lasti občine«. Spreminja se tudi izračun primerne porabe občine tako, da se zmanjšuje pomen podatkov o raznolikosti območja in prebivalstva posamezne občine, povečuje pa se vpliv števila prebivalcev, piše v predlogu.

Predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar je za časnik dejal, da je zgrožen nad tem, da občinam denar jemljejo, ne nižajo pa jim stroškov. Spremembe po njegovih besedah vodijo v siromašenje občin, ki so »še edini blažilec socialnih stisk prebivalstva.« Tako kot Žagar tudi predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj meni, da bi omenjeni predlogi prispevali k centralizaciji Slovenije. »Kvaliteta Slovenije je v urejenem podeželju in to bi veljajo ohranjati in spodbujati, ne pa uničevati,« je dejal Smrdelj.

Predstavniki občin po poročanju časnika pričakujejo, da jih bo ministrstvo s predlaganimi spremembami seznanilo na petkovem sestanku.