Virant o občinah: Kakovost pred hitenjem

Gregor Virant: »S strokovnjaki se bom o občinah posvetoval prihodnji teden.«

Objavljeno
13. september 2013 16.05
Izjava Virant
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje - Tudi med obiskom na celjskem MOS se predsednik DL in minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant ni mogel izogniti vprašanjem o zmanjšanju števila občin in morebitnih zamenjavah na vrhu Državljanske liste.

»Število občin je treba zmanjšati, strokovnost pa bo imela prednost pred časovno dinamiko,« je dejal Virant. O Državljanski listi pa: »Pred vsako seja sveta se pojavijo bombastične zgodbe, ob tem zamahnem z levo roko.«

O načrtovanem zmanjševanju števila občin je Virant dejal, da se bo na prvem posvetu s strokovnjaki srečal že prihodnji teden.

»Odločil sem se dati prednost strokovni kakovosti tega projekta pred časovno dinamiko. Naredili bomo strokovno, kot je treba, cilj pa je jasen: manjše število občin,« je ostal neomajen kljub številnim pomislekom županov.

Odgovoril je tudi na tistega iz manjših občin, da kriterij za ukinjanje ne bi smelo biti le število prebivalcev: »Ni treba odkrivati tople vode, izračun je enostaven. Če zložiš skupaj tri občine, je namesto treh županov eden, prav tako je z občinskimi upravami, sveti in tako dalje.«