Virant poskušal prepričati

Minister za javno upravo Gregor Virant, ki se ne strinja z uvedbo enotirnega upravnega sistema, je svoje argumente danes predstavil poslanskima skupinama največje koalicijske in opozicijske stranke.

Objavljeno
03. april 2007 18.38
Minister za samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar.
Ljubljana - Minister za javno upravo Gregor Virant, ki se ne strinja z uvedbo enotirnega upravnega sistema, po katerem bi naloge upravnih enot prenesli v pristojnost pokrajin, je svoje argumente danes predstavil poslanskima skupinama največje koalicijske in največje opozicijske stranke, SDS in SD.

Minister si je med poslanci poskušal pridobiti podporo za dvotirnost z jasno ločenimi nalogami državne uprave in pokrajinami, ki bi imele predvsem razvojno funkcijo. A kot kaže, obstaja tudi možnost kompromisnega predloga. Iz Virantovih besed so namreč razbrali, da z ministrom za lokalno samoupravo Ivanom Žagarjem, ki predlaga uvedbo enotirnega sistema, pogovori potekajo in se razmišlja tudi o nekakšni kompromisni rešitvi, je povedal poslanec SD Bojan Kontič.

Pokrajinam priključena tudi državna uprava

Po tej rešitvi bi v prvi fazi ustanovili pokrajine z minimalnimi nalogami, pristojnostmi, ki jih pokrajina potrebuje, in bi nato v naslednjem mandatu razmišljali o tem, da bi pokrajinam priključili tudi državno upravo. Vzporedno ali pozneje bi torej ustanovili upravne okraje, nato pa bi razmišljali o tem, ali te upravne okraje uvrstiti znotraj pokrajin. Pri tem Virant vztraja, da bi bila vsaj v prvi fazi državna uprava od lokalne samouprave na pokrajinski ravni ločena, je pojasnil Kontič.

Virantovim argumentom so danes prisluhnili tudi v SDS. Po besedah strankinega poslanca Franca Jazbeca jim je minister dodatno obrazložil, kako si predstavlja delni dvotirni sistem.

Na vprašanje, ali dopušča možnost, da bi Virantov predlog podprli, je odgovoril, da se bodo o tem še opredeljevali, najprej pa bo to ena od tem na strankinem izvršilnem odboru (IO) danes popoldne. V odgovoru na vprašanje, ali je njega osebno Virant prepričal, pa je pojasnil, da "glede na to, da sem bil 12 let tudi župan ene manjših slovenskih občin, osebno menim, da so pokrajine popolnoma nepotrebne."

Tako kot IO SDS bo o pokrajinski zakonodaji popoldne govora tudi na seji predsedstva SD.