Virant proti enotni državni in pokrajinski upravi

Minister za javno upravo Gregor Virant je včeraj tudi javno nasprotoval enotirnosti pokrajinskih uprav, kar je v zakonu o pokrajinah predvidel minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar.

Objavljeno
23. marec 2007 07.00
Branko Grims
Ljubljana – Minister za javno upravo Gregor Virant je včeraj tudi javno nasprotoval enotirnosti pokrajinskih uprav, to je združevanju pokrajinskih uprav z izpostavami državne uprave (upravnimi okraji), kar je v zakonu o pokrajinah predvidel minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar. »Prepričan sem bil, da se bomo z ministrom Žagarjem dogovorili, zato nisem želel spodbuditi javne polemike. Ker sam nasprotujem enotirnosti, zadeva v vladi očitno ni usklajena,« je dejal Virant in napovedal, da se bo srečal s predstavniki poslanskih skupin in ji skušal prepričati s svojimi argumenti. Samo nekaj ur pred izjavo Viranta so na novinarski konferenci SDS zatrdili, da je Žagarjeva rešitev primernejša in varčnejša ter je usklajena v vladi in koaliciji.

Prav nasprotno je povedal minister za javno upravo Gregor Virant. » Mišljenje, da bo tako manjše zaposlovanje, je račun brez krčmarja. Ni si mogoče zatiskati oči pred tem, da bodo pokrajine pomenile nove zaposlitve. Vendar bi morala biti pokrajinska uprava majhna in prilagodljiva, da bo kos razvojnim nalogam,« je povedal Virant. Prepričan je, da bi morale biti državne zadeve, kot je izdajanje potnih listov in osebnih izkaznic, pod pristojnostjo ministrov, saj bi njihov prenos lahko ogrozil enotno raven kakovosti, ki je bila dosežena v zadnjih letih. »Če bi se uprava razdelila na štirinajst pokrajin, to verjetno pomeni razsutje na štirinajst standardov tudi pri zadevah, ki so izrazito državnega značaja,« opozarja Virant.

Na novinarski konferenci SDS so zatrdili prav nasprotno. »Enotirnost pomeni dobro rešitev, saj omogoča, da se brez dodatnih stroškov, ki bi jih pomenilo podvajanje upravnega aparata uvedejo pokrajine kot tisti člen, ki je ljudem blizu,« je povedal Branko Grims, poslanec in predsednik sveta SDS. Župan občine Šenčur Miro Kozelj je včeraj povedal, da so nekateri njegovi županski kolegi sicer skeptični do pokrajin, vendar je prepričan, da se bodo dolgoročno izkazale kot dobra rešitev. »Občine bodo laže kandidirale za evropska sredstva. Poleg tega se bodo lahko lotile pomembnih projektov, kot je gradnja domov za starejše občane, ki jih same ne bi zmogle,« je prednost pokrajin izpostavil Kozelj.

O vzpostavitvi pokrajin se je minister Ivan Žagar včeraj pogovarjal s poslansko skupino LDS, ki meni, da zakonodaja pokrajinam ne zagotavlja neodvisnih davčnih virov, kot to določa evropska listina o samoupravi. Pri tem so ga opozorili, da mora podrobneje opredeliti vprašanje referendumov mejnih občin. Kot smo izvedeli, naj bi Žagar podaljšal rok za razpravo o pokrajinah vsaj za štirinajst dni.

Iz današnjega tiskanega Dela!