Virant s predstavniki sodnikov o plačah

Minister za javno upravo Gregor Virant s sodniki nadaljuje usklajevanja o plačah. Konec februarja je minister na sestanek povabil predstavnike vseh pravosodnih organov, vendar so tožilci sestanek zapustili.

Objavljeno
09. marec 2007 12.20
Izjave za javnost niso predvidene
Ljubljana - Minister za javno upravo Gregor Virant danes s sodniki nadaljuje usklajevanja o plačah. Ker pa sta se obe strani dogovorili, da v času pogajanj ne bosta dajali izjav, te tudi danes niso predvidene, je pojasnil vodja službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za javno upravo Miran Koren. Potrdil je še, da bodo pogovori ministra s tožilci potekali ločeno.

Kot je znano, je minister konec februarja na sestanek za usklajevanje predloga novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju povabil predstavnike vseh pravosodnih organov, vendar so tožilci sestanek zapustili.

Na uradu generalne državne tožilke so dan zatem pojasnili, da je predsednik vrhovnega sodišča protestiral proti prisotnosti državnih tožilcev in pravobranilcev na sestanku in zagrozil z možnostjo odhoda sodnikov s pogajanj. Minister in sodniki pa so, kot je bilo razbrati iz izjav po koncu sestanka, v nadaljevanju govorili tudi o nagrajevanju delovne uspešnosti, kjer naj bi približali stališča, ter o izhodiščnih plačah sodnikov, kjer pa sodniki s predlogom ministrstva niso zadovoljni.

Novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju so na ministrstvu za javno upravo pripravili po decembrski odločbi ustavnega sodišča o novem plačnem sistemu za sodnike, državne tožilce in državne pravobranilce. Ustavno sodišče je zavarovalo nominalno plačo sodnikov. Virant pa je pojasnil, da bo kljub temu, da ustavno sodišče ni "zavarovalo" tudi nominalnih plač državnih tožilcev in pravobranilcev, enako kot za sodnike veljalo tudi zanje.