»Virant s svojimi izjavami ponižuje javne uslužbence«

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je poudarila, da so v letu dni s sodelavci na ministrstvu opravili pomembna dela ter se s tem odzvala na kritike svojega predhodnika Gregorja Viranta.

Objavljeno
05. november 2009 16.52
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je poudarila, da so v letu dni s sodelavci na ministrstvu opravili pomembna dela, in sicer vse z željo čim bolj učinkovite in cenejše javne uprave. O ocenah svojega predhodnika Gregorja Viranta pa pravi, da podatki kažejo, da je pogled bivšega ministra napačen.

Pavlinič Krebsova tako Virantu sporoča, da če spremlja področje dela ministrstva za javno upravo, naj ga spremlja bolj poglobljeno. Pravi, da njegove pomembne izjave niso resnične in da "s tem dejansko ponižuje" javne uslužbence, ki so povsem isti, kot so bili v času njegovega mandata. Na primer na področju razvoja novih elektronskih storitev ali odprave administrativnih ovir pa delajo vsaj tako dobro, kot so v prejšnjem mandatu, oz. še bolje.

 

Ministrica je zagotovila, da je bilo vprašanje depolitizacije in transparentnosti kadrovanja in delovanja javne uprave pomembno vprašanje, s katerim so se soočili že ob nastopu mandata. Spomnila je, da je bil v prejšnjem mandatu spremenjen zakon o javnih uslužbencih tako, da je tudi za načelnike upravnih enot in direktorje služb organov v sestavi določil, da so lahko v roku leta dni po nastopu nove oblasti zamenjani brez krivdnih razlogov.

 

Gre za pomembne položaje, ki ne bi smeli biti podvrženi političnemu kadrovanju, je prepričana Krebsova, ki napoveduje, da bodo to s spremembo zakona v prihodnjem letu tudi popravili. Zagotovila je, da tega orodja sama ni uporabila in iz nekrivdnih razlogov ni v letu dni zamenjala nobenega načelnika upravne enote.

 

Ob tem je poudarila, da je vlada pri imenovanju svojih predstavnikov v uradniški svet ravnala drugače, kot se je v preteklosti, in je imenovala zunanje strokovnjake ter ne več članov vlade. Ustanovljeni pa so bili tudi kadrovsko-akreditacijski sveti, s čimer se onemogoča, da ministri za najpomembnejša delovna mesta izbirajo med politiki vdanimi, nekompetentnimi posamezniki.


Ministrica predstavila tudi delo v zadnjem letu

 

Pavlinič Krebsova je na novinarski konferenci podrobneje predstavila opravljeno delo v zadnjem letu. Že takoj ob nastopu mandata so se po njenih besedah soočili z vprašanjem zniževanja stroškov na področju plač v javnem sektorju ter stroškov, ki so potrebni za delo državnih organov.

 

Uspeli so doseči dogovor s sindikati javnega sektorja, sprejeli so zakon o začasnem znižanju plač funkcionarjev, s pravosodnimi funkcionarji pa so dosegli dogovor, ki ni imel javno-finančnih posledic, obenem pa so sodniki prenehali s stavko. Omenila je tudi opravljeno analizo novega plačnega sistema in prehoda v nov sistem, kjer so ugotovili veliko število pomanjkljivosti, ki jih bo treba odpravit z novo zakonodajno podlago in novimi dogovori s sindikati.

 

Ministrica je napovedala, da bo prihodnji teden javnosti predstavila delovni osnutek sprememb volilne zakonodaje, s katero naj bi zagotovili odločilen vpliv na dodelitev mandatov kandidatom. Prav tako bo, je dodala, prihodnji teden predstavila spremembe zakona o referendumu in volilni kampanji, ki po njenem odgovarjajo na vsa nerešena vprašanja.

 

Pavlinič Krebsova poudarja, da potekajo tudi prizadevanja na področju informatizacije javne uprave. Med drugim se pripravlja enotna kontaktna točka za socialne prejemke, ki nastaja v tesnem sodelovanju z ministrstvom za delo. Po besedah ministrice pa so ob pripravi strategije razvoja elektronskega poslovanja ugotovili, da smo bili v Sloveniji priča popolnoma neuravnoteženemu razvoju elektronskega poslovanja: na področju pravosodja, zdravja in tudi ostalih ministrstev je bila stagnacija.

 

Pri tem zavrača Virantove navedbe, da v tem mandatu ni bilo nobene storitve na področju e-uprave. Kot pravi, so bile razvite nove storitve: državna portala za italijansko in madžarsko manjšino, portal za starejše in upokojence ter nove storitve za lokalno samoupravo, portal e-uprava pa so nadgradili z 42 novimi elektronskimi vlogami.


Virant kritično ocenil delovanje v državni upravi

 

Včeraj je namreč predsednik odbora za javno upravo pri strokovnem svetu SDS in nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant kritično ocenil kadrovanje sedanje vlade. Kljub nasprotnim zagotovilom je bilo samo v državni upravi najmanj 25 menjav brez krivdnih razlogov, s čimer je bila v celoti prelomljena predvolilna obljuba, je bil oster Virant.

 

"Pred lanskoletnimi volitvami je Borut Pahor dal izrecna zagotovila, da v državni upravi in tudi v širšem javnem sektorju nihče ne bo zamenjan iz krivdnih razlogov," je še opozoril Virant.