Višina Vile Virginia razburja sosede

Zahtevajo, da bo novogradnja dve etaži nižja, tako kot je bilo predvideno v 25 let starem zazdialnem načrtu.

Objavljeno
26. maj 2017 20.45
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Portorož – »Če bodo sosedje pretirano nagajali in ne bo mogoče niti po sprejetem zazidalnem načrtu prenoviti Vile Virginia v apart hotel, bomo s projektom počakali na boljše čase, tudi več let.« Tako nam je včeraj rekel lastnik Vile Virginia Damjan Kozjak, ki je bil še pred kratkim prepričan, da bodo eno največjih portoroških propadajočih sramot zrušili še pred poletjem.

Zataknilo se je tako hudo, da se je obnova dolgo in sramotno propadajoče vile znašla na seji občinskega sveta. Pomoč svetnikov so zahtevali sosedje, ki so prepričani, da jih želijo novi lastniki Vile Virginia na več načinov opehariti. Predvsem so prepričani, da želita Damjan Kozjak in solastnik Franci Matoz sezidati višji objekt, kot ga dovoljuje 25 let star zazidalni načrt. Ta namesto sedanjega pritličja in štirih nadstropij dovoljuje klet, pritličje in dve nadstropji, torej približno 6,4 metra nižji objekt.

V resnici so sprva načrtovali le dva metra nižjega, ker so hoteli imeti kar šest metrov visoko klet za parkiranje, da bi na zadnji strani objekta (zaradi pobočja, na katero je naslonjena stavba) pridobili še dva apartmaja. Damjan Kozjak je rekel, da so to zamisel opustili. »Odpovedali se bomo dvema apartmajema in tako bo naš objekt le še dva metra višji od pričakovanj sosedov,« je dejal Kozjak, arhitekt nove Virginie Nebojša Vranešič pa je ocenil, da bi bilo mogoče objekt še nekoliko znižati.

Odmik od meje in dostop

»Za enega od sosedov, Harisa Ihtijarevića [nekdanjega funkcionarja federacije BiH in lastnika franšize McDonald's BiH], je večji problem to, da od občine zahtevamo dostop do garaže z iste javne površine, kot jo imajo tudi druge bližnje hiše. Če lahko drugi z majhnega trga med hišami vozijo v svoje garaže, imamo mi enako pravico,« je dejal Kozjak.

Tretji vzrok za nasprotovanje sosedov je zazidalni načrt, ki dovoljuje, da lahko gradijo del nove Virginie prav na parcelni meji. Sosedje trdijo, da zakon zahteva trimetrski odmik od nje. Investitor se je kljub temu že odločil, da bodo Virginio gradili en meter od parcelne meje. Predstojnica urada za prostor občine Piran dr. Manca Plazar je dejala, da Kozjakove navedbe držijo, ker že zazidalni načrt predvideva delno gradnjo na parcelni meji, v času sprejetja prostorskega načrta pa temu ni nihče nasprotoval. Prav tako je prepričana, da ima Vila Virginia pravico do služnostne poti po javni površini za dostop do garaže.

Damjan Kozjak je odločno zavrnil bojazen Portorožanov, da bi gradili stanovanja za trg. »Gradili bomo apart hotel s štirimi zvezdicami. Odločamo se še, ali ga bomo dali v upravljanje Hotelom Bernardin ali kateri drugi agenciji. V stavbi je načrtovanih 12 apartmajev po 60 do 70 kvadratnih metrov, dva apartmaja po 100 kvadratnih metrov in en apartma s 180 kvadratnimi metri. Z banko se dogovarjamo za kredit v višini okoli tri milijone evrov. Rušenja razpadajoče stavbe v prvi portoroški liniji se bomo lotili, ko bomo imeli pravnomočno gradbeno dovoljenje.«

Damjan Kozjak je še povedal, da ima njihov arhitekt Nebojša Vranešič iz biroja Architecta Koper navodilo, da mora načrt izdelati do črke tako, kot piše v zazidalnem načrtu. V prihodnjih dveh tednih pa naj bi se sestali s predstavniki občine in sosedi ter uskladili nesporazume, v upanju, da bodo jeseni lahko pridobili gradbeno dovoljenje.