Višje kazni, avtobusi in parkirišča za novo sezono

V Bohinju pričakujejo še več obiskovalcev. Parkirna kazen 80 evrov za župana prenizka.

Objavljeno
13. februar 2018 23.53
turizem a Bohinj 20.07.2017 foto:Igor Mali
Blaž Račič
Blaž Račič
Bohinjska Bistrica – Po lanskem rekordu, ko so dosegli več kot 550.000 prenočitev, in po prejemu priznanja Združenja evropskih destinacij odličnosti za deseto mesto med najboljšimi evropskimi destinacijami se na nov poletni naval turistov v Bohinju pripravljajo z višjimi kaznimi za nepravilno parkiranje, avtobusnimi prevozi med Bohinjsko Bistrico in jezerom ter novimi parkirišči.

Odlične napovedi za poletje od občine zahtevajo, da pripravi nov načrt urejanja prometa, pravi župan Franc Kramar, ki je ponosen na lansko rekordno turistično sezono. Ob glasovanju za najboljšo evropsko destinacijo (največ glasov je dobil poljski Vroclav) so za Bohinj glasovali številni tujci, ki so zagotovili 76 odstotkov glasov podpore, kar je za župana »velika obveza za novo rekordno sezono«. Ob tem iz Turizma Bohinj sporočajo, da se število prihodov turistov v kraje, ki so bili v preteklih letih uvrščeni med najboljše evropske destinacije, poveča za 15 odstotkov. S tem se bo stopnjeval tudi prometni pritisk na alpsko turistično destinacijo.

Na jutrišnji seji občinskega sveta bodo svetniki obravnavali predlog za zvišanje kazni za nepravilno parkiranje s sedanjih 80 evrov na sto evrov, saj po Kramarjevih besedah »dosedanje kazni niso dosegle namena«. Poleg tega z akcijskim načrtom urejanja prometa opredeljujejo prednostna področja; poleg trajnostnega prometnega načrtovanja so to hoja, kolesarjenje in javni potniški promet, s katerimi hočejo spremeniti navade voznikov.

Do jezera z avtobusi

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus opozarja na številne aktivnosti na področju prometa in poudarja predvsem ukrepe za umirjanje prometa. Prizadevajo si, da bi poleti vozniki svoje avtomobile parkirali na periferiji, stran od jezera, za obiskovalce pa bodo organizirali avtobusne (shuttle) prevoze do jezera.

Lani so v Bohinju skupaj zbrali za 340.000 evrov parkirnin (od tega samo julija in avgusta skupaj 275.000 evrov), 45.000 evrov za uporabo gozdne ceste na planino Blato in še 17.000 evrov za prodajo nalepk za parkiranje domačinov. Po odštetju stroškov, ki jih je bilo lani za 158.000 evrov (plačilo delavcev, vzdrževanje cest, nakup opreme ...), jim je ostalo skoraj četrt milijona evrov, ki jih bodo vlagali nazaj v urejanje prometa, pravi župan.

Pod smučiščem Senožeta načrtujejo ureditev dodatnega parkirišča z 200 parkirnimi mesti, na njem bodo lahko parkirali tudi avtodomi, saj je sedanje parkirišče za avtodome pri železniški postaji s 30 mesti premajhno, ne zadoščajo niti mesta za avtodome v dveh avtokampih, pravi župan. Letos bodo na Rju zgradili nov kolesarski most, uredili parkirišče v Ukancu, medtem ko bi prihodnje leto z zbrano parkirnino uredili še eno parkirišče v Bohinjski Bistrici, kar bi skupaj z organiziranimi avtobusnimi prevozi omogočilo umik mirujočega prometa od jezera.