Višje kazni za pogoltne gobarje

Gobarji morajo gobe nabirati v pletene košare in ne v plastične vrečke, vedra in podobno embalažo.

Objavljeno
22. avgust 2011 09.47
Posodobljeno
22. avgust 2011 10.30
Bl. R., Jesenice
Bl. R., Jesenice

Pokljuka – V pokljuških gozdovih se te dni že tare gobarjev, saj je rast gob v polnem zamahu. Največja dovoljena količina nabranih gob je kljub prejšnji mesec objavljeni novi uredbi o zavarovanih prostoživečih vrstah gliv, ki deloma dopolnjuje uredbo o varstvu samoniklih gliv, ostala nespremenjena, prav tako še naprej veljajo pravila o nabiranju.

Nov pravilnik je določneje opredelil, katere vrste gob se lahko nabirajo in kje, je dejal Sašo Hrovat, vodja naravovarstvene službe TNP. Gobarji morajo gobe nad najdiščem očistiti, jih nabirati v pletene košare (in ne v plastične vrečke, vedra in podobno embalažo), največ pa jih lahko iz gozda naenkrat odnesejo dva kilograma.

Tudi pristojnosti inšpektorjev in nadzornikov večinoma ostajajo nespremenjene. Kazen za kršitelje je po novi uredbi višja in znaša od 250 evrov do 2500 evrov, za pravno osebo oziroma za samostojnega podjetnika pa od 400 evrov do 4000 evrov.

Hrovat je dejal, da bodo v teh dneh okrepili nadzor, saj se bodo nadzornikom in gozdarskim inšpektorjem pridružili še policisti, občasno pa tudi tržni inšpektor. Kljub okrepljenemu nadzoru težko nadzirajo nabiralce, saj so območja, kjer rastejo gobe, obsežna.

Gobarji večinoma spoštujejo pravila nabiranja, kljub temu pa opažajo tudi tujce, zlasti Italijane, ki pridejo z avtodomi in v njih gobe prekuhavajo in shranjujejo. Če je gobar iz gozda večkrat odnesel po dva kilograma gob, jih predelal in shranil, tako rekoč nimajo moči za ukrepanje, je še dodal.