Višje sodišče dalo prav Vzajemni

Koprsko višje sodišče je ponovno ugodilo pritožbi Vzajemne in v postopku zoper Triglav zaradi dejanj nelojalne konkurence že drugič razveljavilo sklep sodišča prve stopnje.

Objavljeno
02. april 2007 19.05
Vzajemna na Vošnjakovi
Koper - Koprsko višje sodišče je ponovno ugodilo pritožbi Vzajemne zdravstvene zavarovalnice in v postopku zoper Triglav zdravstveno zavarovalnico zaradi dejanj nelojalne konkurence že drugič razveljavilo sklep sodišča prve stopnje. Vzajemna je v tožbi zahtevala izdajo začasne odredbe zavarovalnici Triglav, s katero naj bi ta zavarovalnica zavarovancem Vzajemne prenehala ponujati v podpis obrazec o odpovedi zavarovanja, so danes sporočili iz Vzajemne.

Tožba Vzajemne zaradi dejanj nelojane konkurence

Vzajemna v tožbi, vloženi konec leta 2005, Triglav zdravstveno zavarovalnico toži zaradi dejanj nelojalne konkurence, saj je zavarovalnica Triglav zavarovancem Vzajemne posredovala v podpis vnaprej pripravljene izjave o odpovedi zavarovanja pri Vzajemni, pri čemer je po mnenju Vzajemne kršila zakon o varstvu konkurence.

Višje sodišče v Kopru, ki je sicer že v svoji prvi odločitvi obrazložilo, da je z ravnanji zavarovalnice Triglav zdravstveni zavarovalnici nastala težko nadomestljiva škoda, je sodišču prve stopnje sedaj vnovič naložilo, naj ponovno odloča o tožbenem zahtevku in predlogu za izdajo začasne odredbe. Višje sodišče je še opozorilo, da se okrožno sodišče ni opredelilo do vseh argumentov Vzajemne, so sporočili iz zdravstvene zavarovalnice.

Odločitev višjega sodišča v zvezi s pritožbo Vzajemne tako pomeni, da bo moralo okrožno sodišče ponovno odločati tako o tožbi kot tudi o izdaji začasne odredbe, so še sporočili iz zdravstvene zavarovalnice.

Kot je znano, je koprsko okrožno tožilstvo novembra 2005 zavrnilo predlog Vzajemne za izdajo začasne odredbe zaradi domnevne nelojalne konkurence zdravstvene zavarovalnice Triglav. Po pritožbi pa je 6. januarja 2006 koprsko višje sodišče ugodilo Vzajemni in v postopku zoper zavarovalnico Triglav zaradi nelojalne konkurence razveljavilo sklep sodišča prve stopnje.

7. novembra lani pa je koprsko okrožno sodišče kot neutemeljeno zavrnilo tožbo Vzajemne proti zavarovalnici Triglav, v kateri je zdravstvena zavarovalnica Triglavu očitala nelojalno konkurenco in delovanje v nasprotju z dobrimi poslovnimi običaji.