Vitanje postalo središče evropskih vesoljskih tehnologij

V Vitanju so zvečer uradno odprli vrata Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij.

Objavljeno
07. september 2012 01.02
vidic KSEVT
Ti. K., Delo.si
Ti. K., Delo.si
Vitanje - Slovesnega odprtja se je udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je v nagovoru poudaril, da se niti v svetovnem merilu še ni zgodilo, da bi odprli vrata središča, ki hkrati združuje znanost in umetnost, vizijo in realnost ter sanje in resničnost.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je Türk v nagovoru parafraziral besede nedavno umrlega velikega raziskovalca vesolja Neila Armstronga in dejal, da ta dogodek predstavlja »majhen korak za človeka, a velik skok za Vitanje, Slovenijo in ves svet«.

Predsednik je ob tem dodal, da je slovenski in evropski pionir vesoljskih tehnologij, Mariborčan, Herman Potočnik Noordung imel briljanten inženirski um. »A brez drznega, odprtega in hkrati etičnega razmišljanja ne bi zmogel odgovorov in vizij, ki jih je zapustil človeštvu,« je dejal Türk in dodal, da Potočnik ni bil le vrhunski inženir jeklenih zvezdnih plovil, temveč prerok, ki so mu, četudi je živel le 36 let, kasneje sledili ameriški, ruski, evropski in drugi raziskovalci.

Uresničevanje projekta je po njegovih besedah budno spremljal in ga v okviru svojih diplomatskih možnosti tudi vseskozi podpiral. Z veseljem se je tokrat spomnil pogovora na to temo, ki sta ga pred dvema letoma imela z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom, ob tem pa ga je presenetil način, kako so glavni protagonisti ves čas - tudi ob številnih čereh negotovega stanja v gradbeništvu - delovali povezovalno, pozitivno in konstruktivno.

Zbranim so spregovorili tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, evropski poslanec Alojz Peterle, nekdanji sodelavec Nase slovenskih korenin Anton Mavretič ter kozmonavt in predsednik Inštituta za zgodovino umetnosti in tehnologije na Ruski akademiji za znanost Jurij Baturin. Čast slovesnega odklepanja novega objekta pa je pripadla nekdanji ministrici za kulturo Majdi Širca, v času katere je projekt začel postajati realnost.

Veličastno odprtje v Vitanju se je nadaljevalo z nastopom švicarske skupine CodAct, ki je izvedla kibernetično zborovsko delo Pendulum Choir. To je bil tudi uvod v odprtje prve stalne razstave Herman Potočnik Noordung: 100 monumentalnih vplivov. Za vrhunec so organizatorji želeli poskrbeti z neposredno povezavo s posadko Mednarodne vesoljske postaje. Od tam naj bi se javila ameriška astronavtka slovenskih korenin Sunita Williams in ruski kozmonavt Jurij Malančenko, ki sta Vitanje pred časom oba že obiskala, a jim jo je nekoliko zagodla tehnika.