Vlačič: Ni zločinov časa, so le zločini ljudi

Kakih 100 preživelih internirank iz nacističnih koncentracijskih taborišč Auschwitz in Ravensbrück se je minuli konec tedna zbralo na svojem tradicionalnem srečanju v Portorožu. Včeraj jih pozdravil tudi minister Vlačič.

Objavljeno
13. september 2009 16.24
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Portorož - Kakih 100 preživelih internirank iz nacističnih koncentracijskih taborišč Auschwitz in Ravensbrück se je minuli konec tedna zbralo na svojem tradicionalnem srečanju v Portorožu. Bile so le številke, cenena delovna sila, nemalokrat poizkusni zajci. V najtežjih časih so skovale tesne vezi, zdaj se redno srečujejo že od leta 1964, obujajo spomine in si pomagajo. Na včerajšnjem družabnem in kulturnem srečanju jih je pozdravil tudi minister Patrick Vlačič, ki je dejal, da je bilo iz Slovenije med drugo svetovno vojno izseljenih več kot 60 tisoč ljudi v različna taborišča in 26.234 jih nikoli več ni videlo svojega doma.


»Ni zločinov časa, so le zločini ljudi. In če si zatiskamo oči pred temi zločini, se vedno znova obsojamo nanje. Zato je naša dolžnost, da ohranjamo spomin na čase v prejšnjem stoletju, ko sta pohlep in zaslepljenost posameznih držav in njihovih voditeljev v politiko vnesla prvo seme sovraštva. Prav molk tistih, ki bi morali spregovoriti prvi, je umoril demokratični dialog in z njim temeljne človekove pravice. Zato je toliko bolj pomembno, da danes slišimo vas glas, da utiša tiste, ki več kot 60 let po koncu druge svetovne vojne menijo, da je morda prišel čas, ko je mogoče zgodovino spisati tudi nekoliko drugače. Zgodovino, v kateri lahko vloge zamenjajo domoljubi in izdajalci, heroji in strahopetci, preganjalci in preganjani, zavedeni in zavedni. Zgodovina je za nas le ena in nikomur ne bomo dovolili, da bi vašo izkušnjo skušal pregnesti v pravljico za poražence,« je dejal Vlačič.