Vlada bo lahko s Kobilarno Lipica mečkala še vse leto

Za Violeto Tomič je zgodba kobilarne »kriminalna zgodba« ali »umori na vasi«, za SDH katastrofa.

Objavljeno
19. februar 2015 10.56
Otroci v počitniškem taboru v Kobilarni Lipica. Organizirata ga Konjeniška zveza Slovenije »300 otrok na konja« in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste- Polje. Lipica, Slovenija 5.avgusta 2014.
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Ljubljana – Tudi sedanja vladna koalicija Kobilarno Lipica in Lipico Turizem pušča na cedilu. Njeni poslanci so včeraj svoji vladi dali še eno leto časa za pisanje dolgoročne strategije in tako zavrnili predloge Violete Tomič (ZL), da bi se nemudoma lotili iskanja dolgoročnih rešitev za Kobilarno Lipica. V Slovenskem državnem holdingu (SDH) nimajo čudežne paličke, v Lipici Turizmu pa zaposleni ostajajo brez plač.

Po včerajšnji seji odborov za kmetijstvo in za gospodarstvo državnega zbora je dokončno jasno, da se ne vlada ne pristojni minister Dejan Židan z zgodbo, ki se, kot meni Violeta Tomič, bere kot »kriminalna zgodba« ali celo »umori na vasi«, niso ukvarjali in se še vedno ne ukvarjajo resno.

Lipico Turizem je vlada odložila na SDH, potem ko je zamudila vse roke, ki si jih je sama določila v noveli zakona o Kobilarni Lipica, od na primer roka za razmejitev premoženja med javni del in del, namenjen najemu, do oddaje Lipice Turizma v dolgoročni najem 31. 12. 2014.

Lipice Turizma so se v SDH znebili tudi po tem, ko drugega izhoda za Lipico Turizem sploh ni bilo, saj razpisa za najemnika, kot smo slišali včeraj, ni bilo mogoče pripraviti. Lastniška razmerja na nepremičninah med tremi gospodarji v Lipici (še Casino Portorož) so še vedno popolnoma nerazrešena.

Nima ne načrta ne dolgoročne strategije

Poleg tega je minister Židan »povozil« tudi samega sebe, saj je v času, ko je bil predsednik odbora za kmetijstvo, novembra 2012, ta odbor sprejel sklep, naj vlada do konca februarja 2013 pripravi in posreduje v obravnavo odboru dolgoročno strategijo razvoja Kobilarne Lipica.

Ne samo, da Kobilarna Lipica še vedno nima ne načrta upravljanja za obdobje po letu 2014 ne dolgoročne strategije. Poslanci SMC, SD in Desusa so včeraj svoji vladi dali še eno leto časa, da pripravi strategijo razvoja kobilarne in tržne turistične dejavnosti.

Minister Dejan Židan pa se brani, rekoč, da je mineštra, imenovana Lipica, po nekaj letih vendarle manjša, saj »je lipicanec zdaj zelo varen«, »je kralj, ki mu je vse ostalo podrejeno«. In prav na tej točki razmejitve javnega in zasebnega, kot ga je z revizijo določilo računsko sodišče, se napoveduje nov zaplet.

SDH bo načrt finančnega prestrukturiranja verjetno pripravil do marca

V SDH, kjer so po pojasnilu Nade Drobne Popovič takoj pristopili k aktivnemu reševanju problematike, so ocenili, da »turizma, ne da bi tržili lipicanca, v Lipici Turizmu ne bo mogoče izvajati. Težko bo izvajal turistično dejavnost, kdor ne bo imel ključa in vzvoda za izvajanje tistega, kar je bilo Lipici Turizmu odvzeto in zdaj izvaja javni zavod. Težko izvajaš gostinsko dejavnost, če ne moreš določiti števila predstav, šol jahanja ... Lipica Turizem mora dobiti nazaj vso turistično tržno dejavnost,« pojasnjuje Drobne Popovičeva.

Vanesa Grmek, tudi iz SDH, ki bo načrt finančnega prestrukturiranja Lipice Turizma verjetno pripravil že do sredine marca, pa je opozorila, da je bilo pričakovanje, da bo SDH Lipico Turizem dokapitalizirala, neutemeljeno. »SDH le upravljavec, in ne lastnik. Določene dele tržne dejavnosti se je pripisalo Kobilarni Lipica, Lipici Turizmu pa so se prepustili le žlice in krožniki in katastrofalna najemnina, ki je ni mogoče plačevati, saj na primer prihodki od prodaje znašajo 1,8 milijona evrov, samo stroški blaga in dela pa presegajo prihodke,« je pojasnila predstavnica SDH.

Lipica Turizem svojim delavcem dolguje 90.000 evrov

Dodala je še, da je uredba o razmejitvi premoženja »stvari popolnoma pomešala, malo je tržno, malo je gostinsko, malo je od kobilarne, nekaj je tudi skupnega, menda del golfa ni na kmetijskem zemljišču ... Skratka, katastrofa, zdaj pa se pričakuje čudežna palčka. Čudežne palčke ni! Poskusili bomo narediti kar se da realen načrt, ta pa je mogoč samo pod določenimi predpostavkami: da se naredi celotna zgodba, da se ve, kdo trži to lokacijo, in da se ve, kakšna je strategija,« je pojasnila Vanesa Grmek.

V SDH ugotavljajo, da Lipica Turizem, ki svojim delavcem zdaj dolguje 90.000 evrov, nujno potrebuje likvidnostno posojilo. Akumulirane izgube ima 2,34 milijona evrov in nima nobenega premoženja, ki bi ga lahko ponudila v zavarovanje za najem posojila. Sekretarka sindikata za gostinstvo in turizem Karmen Leban pa je vlado pozvala, naj prizna vlaganja Lipice Turizem v golfhišo, ki je last Republike Slovenije, zato da bi Delavska hranilnica odobrila Lipici Turizem 100.000 evrov premostitvenega kredita.

Lebanova je včeraj ostala brez ustreznega odgovora, v. d. direktorja Boštjan Bizjak pa bo danes lahko postrgal še 21.600 evrov z računa Lipice Turizem, zato da bo lahko poplačal del prispevkov in del dolgov nujnim dobaviteljem, 35 delavcev pa plač, polovico za december in februarske, ne bodo še videli.