Vlada bo pripravila enoten predlog

Vlada bo naslednji teden pripravila enoten predlog, je po sestanku s predstavniki sindikatov o plačah v javnem sektorju napovedala ministrica  Irma Pavlinič Krebs. S sindikati se bodo ponovno sestali v ponedeljek, čez dober teden dni.

Objavljeno
18. september 2009 16.14
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Na podlagi današnje razprave in ob upoštevanju zahteve sindikatov bo vlada naslednji teden pripravila enoten predlog, je po današnjem sestanku s predstavniki sindikatov o plačah v javnem sektorju napovedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. S sindikati se bodo, je dodala, ponovno sestali v ponedeljek, čez dober teden dni.

Kot je povedala ministrica, so v štirih urah izmenjali poglede na obstoječo situacijo. "Na podlagi današnje razprave, ob upoštevanju zahteve, da vlada oblikuje en enoten predlog, so mi sindikati dali zadosti podlage za oblikovanje takega predloga. Ta bo oblikovan naslednji teden na vladi," je dejala Pavlinič Krebsova.

Vodja ene od dveh pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja Janez Posedi je pojasnil, da zaenkrat pogajanj še niso sprejeli in bodo to storili, ko bodo dobili predlog vlade, ki bo omogočal odločanje. Dodal je, da razumejo zadrego vlade in makroekonomsko situacijo v državi, "še bolj pa razumemo stisko našega članstva in bomo vsekakor ravnali v njihovem interesu".

Tudi predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je pojasnil, da so zavrnili dosedanji predlog kot neustreznega, ker je narejen v več variantah. Zato so od vlade zahtevali en sam, enoten predlog, do katerega se bodo opredelili.

Kot je dejal, so v celoti zavrnili varianto dve, ki je po njihovi presoji vključevala tudi možnost, "da bi ob koncu leta 2011 imeli deset ali morda celo več tisoč odpuščenih iz javnega sektorja ali bolj natančno rečeno, da bi se število zaposlenih v javnem sektorju za toliko zmanjšalo".

Na vprašanje, ali v igri ostaja kot možnost le varianta ena oz. zamrznitev plač, pa je Štrukelj odgovoril: "Če sprašujete sindikate, potem v igri ni še nič. Vladi smo danes zelo jasno povedali, da je pod določenimi predpostavkami, ki jih je treba izpolniti, preden bomo pristali na pogajanja, možna le varianta ena. To je res. Ampak te še ni na mizi."

Glede odprave plačnih nesorazmerij je ministrica pojasnila, da je stabilen plačni sistem pogoj za normalno delovanje uslužbencev. Kot delodajalec bi želeli odpraviti plačna nesorazmerja takoj, ko bo to mogoče, ko bo to dopuščala javno-finančna situacija. Ta trenutek pa tega ne dopušča.

Posedi pa je na vprašanje, kdaj pričakujejo odpravo plačnih nesorazmerij, odgovoril, da čim prej. Sicer pa je po njegovem vprašanje, "ali bo vlada našla posluh za tiste javne uslužbence, ki zaostajajo za tistim, kar je dogovorjeno. Po drugi strani pa razumem tudi tiste, ki imajo neko plačo, da ne moremo posegati v njihovo razmerje. Zadeva je zelo kompleksna in zahtevna in pričakujemo nekaj fleksibilnosti na strani vlade".