Vlada Bolnišnici Topolšica zagotovila 661.000 evrov

Svet Bolnišnice Topolšica je na današnji seji sklenil, da sedanjemu v. d. direktorja Juriju Šorliju mandat podaljša za največ leto dni.

Objavljeno
11. maj 2017 14.29
Bolnišnica Topolšica
De. P., STA, Ma. F.
De. P., STA, Ma. F.
Ljubljana, Topolšica Vlada je danes sprejela sklep, da Bolnišnici Topolšica zagotovi sredstva za poplačilo izvršb in izplačilo plač za mesec april v višini 661.230 evrov. Pri tem je ministrstvu za zdravje naložila, da ji najkasneje do konca junija letos predloži sklep o pripojitvi bolnišnice k Splošni Bolnišnici Celje in odlok o preoblikovanju celjske bolnišnice, poroča STA.

»Z zagotovitvijo sredstev za pokrivanje obveznosti bolnišnice bomo preprečili škodljive materialne posledice na poslovanje Bolnišnice Topolšica ter zagotovili nemoteno izvajanje zdravstvene dejavnosti in zdravstveno oskrbo prebivalcev na tem območju,« so danes sporočili z ministrstva za zdravje.

Podaljšanje mandata Šorliju

Svet Bolnišnice Topolšica je na današnji seji potrdil finančni načrt bolnišnice za letos in glede na razpisni postopek in načrtovano pripojitev te bolnišnice k celjski sklenil, da sedanjemu v. d. direktorja Juriju Šorliju še za največ leto dni podeli mandat na tem mestu. Po finančni pomoči vlade bodo sicer zaposleni predvidoma v petek dobili plače.

Šorli, ki je vodenje bolnišnice kot v. d. direktorja prevzel v začetku junija lani, se je edini prijavil na letošnji razpis za direktorja Bolnišnice Topolšica.

Hude likvidnostne težave

Bolnišnica Topolšica se že več mesecev sooča s hudimi likvidnostnimi težavami, saj tekoča sredstva bolnišnice ne zadostujejo za pokrivanje vseh obveznosti. Bolnišnica ima neporavnane obveznosti do dobaviteljev, dobavitelji zaustavljajo dobavo zdravil in vlagajo izvršbe, ogroženo je bilo izplačilo plač za april, zaradi česar je izvajanje dejavnosti resno moteno, ugotavljajo na ministrstvu.

Pri tem pojasnjujejo, da je težka likvidnostna situacija bolnišnice posledica investicijskih vlaganj brez ustreznih virov, saj so bila v preteklosti večja likvidnostna vlaganja financirana s kratkoročnimi viri, ki so obremenili tekoče poslovanje bolnišnice. Najbolj obremenjujoča je, kot je znano, 8,5 milijona evrov vredna naložba v energetsko sanacijo in obnovo bolnišnice.

Ministrstvo za zdravje podpira dolgoročno stabilnost delovanja Bolnišnice Topolšica, zato je začelo aktivnosti za pripojitev bolnišnice k največji slovenski splošni bolnišnici, to je Splošni bolnišnici Celje. »S pripojitvijo bomo dosegli učinkovitejše, uspešnejše in manj tvegano vodenje in upravljanje. Z optimizacijo podpornih služb bomo dosegli prihranke ob sočasnem dvigu kakovosti in zanesljivosti teh dejavnosti,« še navajajo na ministrstvu.