»Župani bodo zamudili priložnost, če se ne bodo sestali z vlado«

Vlada na Gorenjskem: razlog za spor med Cerarjem in občinam je v nedorečeni višini povprečnine.

Objavljeno
11. december 2015 11.59
Prvič v javnosti predstavljena knjižna originala Dalmatinova Biblija (1584) In Valvasorjeva Slava vojvodine Kranjske (1689), ter listina dovoljenja za gradnjo gradu Brdo (1510). Na Brdu pri Kranju 6.10.2015
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Planica − Predstavniki vlade s premierom na čelu se danes mudijo na enodnevnem obisku Gorenjske. Zbrali so se na delovnem posvetu v Planici, v objektu na vrhu letalnice bratov Gorišek in sodelovali na slavnostnem odprtju nordijskega centra. Popoldne se bodo razkropili po regiji, kjer bodo obiskali različne kraje in podjetja.

Za uvodni delovni posvet regijskega obiska je vlada tokrat izbrala sam vrh planiške letalnice, kjer je objekt, v katerem ponavadi pred skokom čakajo smučarski skakalci. Tam so člani vlade tudi sami preizkusili del novega, sodobnega nordijskega centra, vrednega 48 milijonov evrov, ki si ga bodo po odprtju še dodobra ogledali.

Cerar: Lahko samo rečem, da vlada dela

Cerar je v Planici komentiral tudi aktualno politično dogajanje. »Nenavadno veliko kritik se je ta hip nakopičilo na vlado, kar je zanimivo, glede na to, da so vsi gospodarski in tudi socialni indikatorji v smislu razvoja pozitivni,« je dejal. »Lahko samo rečem, da vlada intenzivno dela. Dosežki so zelo jasno vidni. To so prvi razvojni premiki, ki smo si jih zadali in jih Slovenija potrebuje.«

»Z občinami sicer nismo dosegli dogovora, a smo se od avgusta do novembra kar devetkrat sestali s predstavniki združenj občin in intenzivno delali na tem, da bi našli skupen jezik tudi glede vprašanja povprečnine,« je pojasnil Cerar. Ob tem je dodal, da je vlada večkrat povišala ponudbo glede povprečnine. Dejela je tudi, da zaradi odgovornosti za razvoj države ne morejo pristati na nerazumne zahteve posameznih bodisi sindikatov, občin, delodajalcev. »Moramo imeti pred očmi celotno javnofinančno sliko in zagotoviti, da bo lahko država uravnoteženo šla naprej,« je izpostavi.

Obisk Gorenjske bo vlada sklenila na Brdu pri Kranju na Regionalnem razvojnem dialogu za Gorenjsko. Ta bo sicer okrnjen, saj so gorenjski župani napovedali, da se srečanja, enako kot sestanka z ministrom za javno upravo, ne bodo udeležili, medtem ko bodo druge aktivnosti izvedli po programu.

Miro Cerar je prepričan, da to ni pravi pristop in če se župani res ne bodo sestali z vlado, bo to po njegovem mnenju velika zamujena priložnost. »Mi smo v regijo prišli zato, da se pogovorimo z vsemi deležniki, da jih direktno povprašamo, kje vidijo priložnosti in izzive ter kje jim lahko pomagamo," je izpostavil Cerar. Dejal je, da bodo predstavniki vlade vseeno šli v vse kraje po programu. "Pokazali bomo, kaj delamo in kaj želimo narediti. Hkrati bomo prisluhnili potrebam lokalnega okolja,« je zagotovil.

Odločitev županov za bojkot skupinskih srečanj je v pogovoru za Radio Triglav v okviru regijskega obiska komentiral tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Potezo županov je označil za nekonstruktivno, a obenem zatrdil, da ga ne ovira v njegovi odločenosti za nadaljnje pogovore s predstavniki lokalnih skupnosti. Je pa dodal, da bo »optimizacijo treba iskati na obeh straneh«.

Pri tem Koprivnikar, kot je dejal, ne more sprejemati »pavšalnih kritik brez konkretnih predlogov izboljšav in zahtev, ki realno niso izvedljive«. Vloga države ni v tem, da dobrohotno dodeljuje sredstva, ampak v tem, da razporeja sredstva, ki jih pridobi z davki in prispevki, na področja, v katerih je treba zagotavljati javne službe. Količina tega denarja pa je natančno določena in ni raztegljiva, je opozoril.

Če nekdo hoče več, kot je usklajeno, da mora dobiti, mu je po besedah ministra mogoče ugoditi le tako, da se nekaj vzame nekomu drugemu. Vsi se soočamo z omejenimi viri - to je vsakdanja realnost, je povedal Koprivnikar in ponovno ocenil, da je bila razporeditev korektna.

Že doslej je vlada sicer po besedah ministra v pogovore s predstavniki lokalne samouprave vložila izredno veliko energije, pripravila je tudi cel program ukrepov za izboljšanje poslovnega okolja. Učinki sicer niso takšni, kot bi si želeli, kljub temu pa Koprivnikar poudarja, da je vlada pokazala izredno veliko pripravljenost na sodelovanje.

Cerar na obisk k podjetnikom

Člani vlade bodo obiskali več občin, tamkajšnjih ustanov in uspešnih podjetij. Premier Miro Cerar si bo tako ogledal Radovljico in podjetji Domel ter Polycom. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se bo medtem mudil v podjetjih v tuji lasti, in sicer škofjeloškem Knauf Insulationu, kranjskem Goodyear Dunlop Sava Tires in na Aerodromu Ljubljana.

Kot pravijo, je to njihov odziv na ignoranco vlade do predlogov združenj občin glede financiranja in nepripravljenost pristojnih za pogovor o tej temi. Na nobenem od obeh srečanj namreč kljub prošnji gorenjskih županov ne bo ministra za finance Dušana Mramorja, ki ga bo nadomeščala državna sekretarka Mateja Vraničar Erman, Mramor pa bo obiskal Polycom in kranjski urad Finančne uprave RS.

Ministrica odprla urgentni center na Jesenicah

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je danes odprla drugo veliko pridobitev gorenjske regije, to je osem milijonov evrov vreden urgentni center v Splošni bolnišnici Jesenice.

Kolar Celarc je ob tej priložnosti poudarila, da gre za enega večjih centrov v Sloveniji, ki je tudi v evropskem merilu izjemno moderno opremljen. Za bolnike bo zelo dobro poskrbljeno, kako velika pridobitev je to za regijo, se po njenih besedah ne da opisati.

Glavne prostorske pridobitve urgentnega centra so reanimacijski prostor, prostor za urgentni CT, opazovalnica, triažni prostor, pet novih ambulant, šivalnica, prenovljen urgentni operacijski blok z dvema operacijskima dvoranama, prostor za dežurno pediatrično službo in medicinska oprema v vrednosti 1,3 milijona evrov, je v nagovoru zbranim povedal direktor Splošne bolnišnice (SB) Jesenice Janez Poklukar.

Popoldne si bodo ministri in sekretarji ogledali še dve drugi veliki, iz evropskih sredstev financirani investiciji, Gorenjsko plažo v Tržiču in kranjsko centralno čistilno napravo.