Vlada Haiderju ne bo dala direktive za table

Ustavna služba urada avstrijskega kanclerja je ocenila, da je bila napoved o izdaji direktive za postavitev dvojezičnih tabel predsednika ustavnega sodišča Jablonerja preuranjena.

Objavljeno
30. januar 2007 19.25
Deželni glavar na avstrijskem Koroškem Jörg Haider
Celovec - Avstrijski minister za promet Werner Faymann deželnemu glavarju avstrijske Koroške Jörgu Haiderju ne bo dal direktive za postavitev dvojezičnih krajevnih tabel. Predsednik upravnega sodišča Clemens Jabloner je namreč menil, da je to glede zamud dežele avstrijske Koroške pri izpolnjevanju odločb ustavnega sodišča o dvojezični topografiji mogoče.

Kot je pred nedavnim razložil Jabloner, bi avstrijska vlada Haiderju lahko izdala direktivo za postavitev krajevnih tabel. Če bi deželni glavar direktivo kršil, bi ga lahko obtožili na ustavnem sodišču. To bi ga posledično lahko razrešilo s položaja deželnega glavarja, v skrajnem primeru bi mu celo lahko odvzelo politične pravice.

Faymann pa je danes v parlamentu sporočil, da je ustavna služba urada avstrijskega kanclerja ocenila, da "ministrska direktiva" v tem vprašanju ni mogoča in glede tega zatrdil, da se Jablonerjevo stališče razlikuje od "prevladujočega mnenja".

Avstrijski parlament je danes obenem zavrnil predlog Zelenih, ki so zahtevali določitev roka za izpolnitev odločb ustavnega sodišča o dvojezičnih krajevnih tablah vsaj glede Pliberka in Drveše vasi, ki kljub večkratnim odločbam ustavnega sodišča še vedno nimata ustreznih krajevnih tabel z nemškim in slovenskim imenom kraja.

Ponovno pozivi k preštevanju pripadnikov manjšine

Med današnjo razpravo v avstrijskem parlamentu sta poslanec svobodnjaške stranke FPÖ iz avstrijske Koroške Karl Heinz Klement ter poslanec Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) Gernot Darmann avstrijsko vlado poleg tega pozvala, naj izvede posebno ugotavljanje števila pripadnikov slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. V skladu z zahtevami obeh strank naj bi izsledki takega ugotavljanje bila osnova za ureditev področja dvojezične topografije.
Glede ugotavljanje števila pripadnikov slovenske manjšine kot osnove za ureditev topografije je avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnikova sicer v ponedeljek menila, da se o uporabi povprečja podatkov glede pogovornega jezika z zadnjih dveh do štirih popisih prebivalstva na konferenci o konsenzu "pravzaprav nikdar ni razpravljalo, to ni bilo sporno za nobenega izmed udeležencev." Zato je to po njeni presoji lahko tudi osnova za nadaljnje pogovore.