Vlada javnemu sektorju predlaga 6 odstotno znižanje plač

Ministri naj bi v ponedeljek pred sindikaliste stopili domnevno z dvema predlogoma, v skladu s katerima bi se s prvim januarjem odpravila plačna nesorazmerja. Zniževanje plač naj ne bi bilo linearno, temveč bi bolj zadelo tiste v višjih plačnih razredih.

 

Objavljeno
06. september 2009 13.55
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - Ministri naj bi v ponedeljek pred sindikaliste stopili domnevno z dvema predlogoma, v skladu s katerima bi se s prvim januarjem odpravila plačna nesorazmerja. Prvi predlog naj bi nato predvideval znižanje osnovnih plač javnim uslužbencem za 6,9 odstotka, drugi pa znižanje za 3,1 odstotka.

Zniževanje plač naj ne bi bilo linearno, temveč bi bolj zadelo tiste v višjih plačnih razredih.

 

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs pa je dejala, da bo plače v javnem sektorju treba ukrotiti, tako da naj bi se obseg mase plač iz leta 2009 ne povečal v letih 2010 in 2011. Vsekakor pa ne drži, da naj bi se plače znižale za 6 odstotkov, je poudarila. V zvezi s tem pričakuje tudi razumevanje sindikatov.

 

Na napovedi se je že odzval glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj, ki je dejal, da na "vzemi ali pusti" ne bodo pristali. Drago Ščernjavič iz Sindikata državnih organov Slovenije pa je povedal, da na zniževanje plač v razmerah, ko se sploh ne varčuje, prav tako ne pristaja.