Nevladniki: preveč je nujnih zakonodajnih postopkov

Tudi protikorupcijska komisija opozarja na pomanjkljivosti pri sprejemanju zakonov po nujnem postopku.

Objavljeno
04. oktober 2012 11.51
Posodobljeno
04. oktober 2012 12.19
PROTESTNO BRANJE
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Predstavniki Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) so pred stavbo vlade začeli s protestnim javnim branjem resolucije o normativni dejavnosti. Branje, ki je trajalo do 12. ure, je z uvodom v resolucijo simbolično začela varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Resolucija o normativni dejavnosti je dokument, s katerim je državni zbor naložil vladi, kako mora ravnati, ko sprejema zakone,« je uvodoma pojasnil predsednik CNVOS Goran Forbici. Kot je izpostavil, morajo biti priprave zakonov premišljene, treba je upoštevati različne alternativne rešitve, pomisliti pa je treba tudi na to, kakšne socialne posledice prinašajo sprejeti zakoni.

Po podatkih CNVOS je vlada od njenega imenovanja pri kar 80 odstotkih primerih predlogov predpisov kršila načela te resolucije. Kot je ob tem poudaril, pa takšno nepremišljeno sprejemanje predpisov in zakonov pelje v socialne stiske in nepotrebna odpuščanja. »V Sloveniji imamo premalo časa za izhod iz krize, da bi si lahko privoščili sprejemanje slabih zakonov,« je še povedal.

Pri branju resolucije je sodelovala tudi Čebašek - Travnikova, ki je izpostavila, da si prizadeva za pravno državo in temelj pravne države je po njenem mnenju tudi to, da oblast spoštuje predpise, ki jih je sama sprejela. Urad varuha je po njenih besedah že od sprejetja resolucije leta 2009 oblast opozarjal na to, da jo je treba spoštovati.

KPK opozarja na prekomerno uporabno nujnih zakonodajnih postopkov

Opozorilom civilne družbe glede prekomerne uporabe nujnih in skrajšanih zakonodajnih postopkov in krčenja prostora za javno in strokovno razpravo pri sprejemanju predpisov, se je pridružila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

»Glede mnogih zakonov, ki zadnje mesece po bližnjicah najdejo pot do objave v uradnem listu, ti pogoji niso izpolnjeni. Resolucija o normativni dejavnosti se ne spoštuje, večkrat pa so po tej poti sprejeti tudi zakoni oziroma spremembe zakonov, ki jih je težko opredeliti kot nujne protikrizne ukrepe, «so zapisali.

Komisija opozarja, da spremembe mnogih predpisov po nujnem postopku brez prepričljive obrazložitve ter pomanjkanje javnega, strokovnega, pa tudi medresorskega usklajevanja odpirajo vrata korupcijskim tveganjem in netransparentnosti.