Vlada na svoji spletni strani zavaja

Za hibridne avtobuse je TVM dobil 71 tisoč evrov, Iskra Avtoelektrika pa 550 tisočakov.

Objavljeno
15. november 2011 20.07
Posodobljeno
17. november 2011 07.30
Predsednik GZS Zdenko Pavček
Aleksandar Lukić
Aleksandar Lukić

LJUBLJANA, MARIBOR – Tovarna vozil Maribor (TVM) je od države prejela dobrih 71 tisoč evrov sredstev, nam je pojasnila stečajna upraviteljica Alja Markovič Čas. Kako je vlada na svoji spletni strani prišla do 1,377 milijona evrov, ne ve.

Razloži nam, da je TVM 11. septembra 2009, dve leti pred stečajem, skupaj z Iskro Avtoelektriko (TVM je bil nosilec projekta) sklenil pogodbo z Javno agencijo za tehnološki razvoj RS (TIA) za financiranje projekta razvoja hibiridnega avtobusa.

Pavček: Sredstev ni bilo; Stečajnica: Nakazanih je bilo 71 tisočakov

Kljub temu da je Zdenko Pavček o podjetju TVM, ki je sodilo med njegova podjetja, dejal, da za razvoj električnih avtobusov pred stečajem niso prejeli nobenih sredstev od države, stečajna upraviteljica ugotavlja, da so jih, in sicer: 71 tisoč evrov je bilo izplačanih v 2009. V istem letu je bilo Iskri Avtoelektriki, ki je delala skupaj s TVM, nakaznih nekaj več kot 550 tisoč evrov. Levji delež sredstev je torej pripadel Iskri Avtoelektriki. Po neuradnih podatkih naj bi denar, namenjen razvoju hibridnih avtobusov, v TVM porabili za plače. Takrat je TVM že imel težave z likvidnostjo.

Stečaj TVM se je začel 8. marca letos. TIA je odpovedala pogodbo in »prijavila v stečajno maso TVM pogojno terjatev v višini že izplačanih sredstev, to je v višini 622.038,94 evrov«, pojasnjuje Markovič Časova.

Projekt hibridnih avtobusov prodan, a se spet zapleta

Kljub temu pa naj bi se projekt nadaljeval, saj so zanj zaiteresirani vsi udeleženci, tako TIA, ministrstvo za gospodarstvo kot tudi Iskra Avtoelektrika. Na njihovo pobudo je TVM s pravnomočnim soglasjem sodišča prodal projekt kot zaključeno celoto družbi Durabus. Zdaj se zadeva zatika zaradi omenjene družbe, ki tudi, zaradi neplačila najemnine, ni več najemnik TVM.

V torek smo vprašanja poslali tudi na ministrstvo za gospodarstvo, odgovore pa še čakamo.