Vlada namenila 100.000 evrov za kampanjo o malem delu

Vlada je svojemu uradu za komuniciranje iz državnih rezerv dodelila 100.000 evrov za referendumsko kampanjo. V Študentski organizaciji Slovenije ter Gibanju za dostojno delo in socialno družbo so za kampanjo rezervirali okoli 75.000 evrov.

Objavljeno
08. marec 2011 21.24
oglas, oglasi, oglaševanje, panoji
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Ker bodo v kampanji posebej sodelovali še svobodni sindikati (ZSSS), bi nasprotniki zakona o malem delu za prepričevanje volivcev lahko zbrali celo več denarja kot vlada. Predsednik ZSSS Dušan Semolič je dejal, da lahko sindikalisti o 100.000 evrih »le sanjajo«. Zneska, ki ga nameravajo porabiti, pa ni razkril. Pojasnil je: »Nimam še predstave, a nekaj bomo.«

Kot organizatorji referendumskih kampanj so se pri državni volilni komisiji doslej prijavili Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Slovenska ljudska stranka in SMS – zeleni. Do srede prihodnjega tedna se bodo prijavile še vse druge večje stranke, vlada in študenti. Po zakonu lahko posamezni organizator za kampanjo porabi največ 427.000 evrov. Pred lanskim odločanjem ljudstva o arbitražnem sporazumu je SDS porabila 109.070 evrov, SD pa 64.023 evrov. Za kampanjo pred decembrskim referendumom o RTV, za katerega se rok za poročanje računskemu sodišču še ni iztekel, pa je SDS porabila manj kot 2000 evrov.

Za referendum o malem delu ne bomo porabili skoraj ničesar, so napovedali iz SD, SDS, Zaresa in SLS. Kot organizatorji kampanje pa se bodo zanesljivo prijavili že zato, kot so priznali v vseh štirih strankah, ker je to pogoj za sodelovanje v predreferendumskih razpravah v programih javne RTV.

Iz vladne koalicije je mogoče slišati, da bi lahko sindikati in študentska organizacija za kampanje zbrali precej več kot vlada, če bi jih študentski servisi podprli s prispevki. Drugače – da bo prednost študentov in sindikatov predvsem delujoča socialna mreža, vladna prednost pa bo bolje vzpostavljeno komuniciranje z mediji – pa je ocenil predsednik Gibanja za dostojno delo Marko Funkl, ki je imel pomembno vlogo pri zbiranju 40.000 podpisov za referendum.