Vlada podaljšala rok za popis nepremičnin

Vlada je na današnji seji sprejela predlog Geodetske uprave RS o podaljšanju popisa nepremičnin. Popis bo trajal dva meseca dlje, kot je bilo predvideno.

Objavljeno
22. februar 2007 15.58
Ljubljana - Vlada je na današnji seji sprejela predlog Geodetske uprave RS o podaljšanju popisa nepremičnin. Ker popisovalci ne bodo mogli popisati vseh nepremičnin v zastavljenem roku, bo popis trajal dva meseca dlje, kot je bilo predvideno, so sporočil iz ministrstva za okolje in prostor.

Kot je znano, je Geodetska uprava RS s terenskim popisom nepremičnin začela 1. decembra lani, po načrtih pa bi se moral končati do konca aprila.

S podaljšanjem roka za popis je vlada danes sprejela tudi rešitve in ukrepe za pospešitev popisa nepremičnin. To naj bi med drugim zagotovili z dodatnim številom popisovalcev, inštruktorjev ter pomočnikov inštruktorjev, v popis pa bodo vključili tudi uslužbence javne uprave.

Glavni razlog za izvedbo popisa nepremičnin je vzpostavitev večnamenske nepremičninske evidence, ki bo prikazovala dejansko stanje nepremičnin v Sloveniji. Zbrani in kakovostni podatki o nepremičninah bodo vzpostavili tudi boljše pogoje za prostorsko planiranje, boljše gospodarjenje z nepremičninami, optimalno načrtovanje stanovanjske gradnje, zavarovanje lastnine, prostorsko planiranje in podobno, pojasnjujejo na ministrstvu.

Na osnovi rezultatov popisa se bo vzpostavilo register nepremičnin, sledilo pa bo množično vrednotenje nepremičnin.