Vlada popustila študentom pri subvencioniranju prehrane

Vlada in študenti so se poenotili glede subvencioniranja študentske prehrane. Vlada je popustila pri nameri, da bi ponudnike tovrstne prehrane izbirali prek javnega razpisa.

Objavljeno
20. februar 2007 15.13
Milan Zver
Ljubljana - Vlada in študenti so se po dolgotrajnih usklajevanjih le poenotili glede subvencioniranja študentske prehrane. Medtem ko se je vladna stran v svojem zadnjem predlogu zakona že odrekla časovnemu omejevanju študentske prehrane, je danes popustila tudi pri nameri, da bi ponudnike tovrstne prehrane izbirali prek javnega razpisa. Na seji vladnega sveta za študentska vprašanja so se namreč dogovorili, da bo Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) še naprej opravljala naloge izvajalca subvencionirane prehrane.

Dogovorili pa so se tudi, da bodo v doglednem času temeljito analizirali obstoječi sistem, vključno z modernizacijo in prehodom na kartični sistem, in se šele nato pogovarjali o morebitnih nadaljnjih spremembah zakona, je medijem po seji povedal predsednik sveta in šolski minister Milan Zver.

Študenti se bodo tako s študentskimi boni - njihovo mesečno število je odvisno od števila delovnih dni - lahko še naprej prehranjevali tudi med počitnicami. Država bo namreč subvencijo za študentsko prehrano še vedno zagotavljala vse leto in ne samo v času študijskih obveznosti.

Višina subvencije za obrok 2,35 evra

Vendar pa novela zakona o subvencioniranju študentske prehrane, ki jo je pripravilo ministrstvo za delo, drugače določa višino subvencije za obrok študentske prehrane. Po sedaj veljavnem zakonu višina subvencije za obrok iz proračunskih sredstev znaša najmanj 75 odstotkov zneska regresa za prehrano zaposlenih, po novem pa bo višina subvencije za obrok znašala 2,35 evra in se bo enkrat letno (februarja) uskladila z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem letu.

Novost v noveli je tudi višje število bonov za posebne skupine študentov. Študenti invalidi, otroci padlih v vojnih za Slovenijo leta 1991 s statusom študenta in študenti starši bodo poslej namesto dodatnih pet upravičeni do dodatnih deset subvencioniranih obrokov mesečno.