Vlada potrebuje ministre za dvanajsturni delovnik

Minister za zdravje je povedal, da se s premierjem nista dogovorila, kaj bo v zvezi z mojim odstopom govoril javno. Že pred mesecem dni ga je bvestil, da potrebuje ministre, ki zmorejo delati 12 ur dnevno, česar samne zmorem več.

Objavljeno
12. oktober 2009 15.53
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Maribor - S premierjem se nisva dogovorila, kaj bo v zvezi z mojim odstopom govoril javno, saj lahko naredi, kar hoče in je to njegova odgovornost. Osebno sem ga že pred mesecem dni zgolj obvestil, da potrebuje ministre, ki zmorejo delati 12 ur dnevno, jaz pa tega ne zmorem več, je ob obisku v UKC Maribor dejal minister za zdravje Borut Miklavčič.

 

O svojih morebitnih naslednikih na ministrskem položaju, o katerih se že ugiba v javnosti, Miklavčič ni želel govoriti, saj je to po njegovih besedah izključna pravica predsednika vlade. Kot je odvrnil na vprašanja o konkretnih imenih, ene od možnih kandidatk Julijane Bizjak Mlakar ne pozna dobro, a niti njenega morebitnega imenovanja niti morebitnega imenovanja Dorijana Marušiča ni želel komentirati.

 

Kar se tiče zdravstvene reforme in drugih ključnih projektov ministrstva, je minister dejal, da sta se s premierjem Borutom Pahorjem dogovorila, da svoje delo s skrajšanim delovnim časom opravlja do novega leta, v tem času pa bo sprejet proračun za naslednji dve leti.


"Prve ocene javnosti, kar se tiče proračuna in zdravstvenega ministrstva, so zelo dobre, saj je vlada za zdravstvo namenila več sredstev kot kadarkoli doslej in to kljub težkim razmeram. Upam, da bo državni zbor proračun sprejel. Projekti ministrstva se pripravljajo in mi bomo šli že jutri praktično s končnim tekstom zakona o zdravstveni dejavnosti na pristojni parlamentarni odbor in v javno predstavitev zakona," je dejal Miklavčič. Po njegovem bo zakon v mesecu dni v proceduri vlade in državnega zbora. V tem času bodo zaključili tudi pripravo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter ga prav tako dali v javno razpravo.

 

Premier in predsednik SD Borut Pahor je v petek predsedstvo SD seznanil, da sta minister za zdravje Borut Miklavčič in ministrica, odgovorna za lokalno samoupravo in regionalno razvoj, Zlata Ploštajner napovedala svoja odstopa. "Nisem še ponudil odstopa, to bo odvisno od mojega zdravstvenega stanja," je v petek povedal Miklavčič. Kot je pojasnil, je premiera Boruta Pahorja seznanil s svojim zdravstvenim stanjem, in sicer da mu zdravniki težko dovoljujejo štiriurno delovno obveznost.


Pahor upa, da bo Miklavčič lahko še naprej vodilministrstvo

 

Predsednik vlade Borut Pahor izraža zadovoljstvo zaradi a dogovora z ministrom Miklavčičem, da bo do konca tega leta presodil, ali mu zdravstveno stanje še naprej omogoča opravljanje njegove ministrske funkcije. Predsednik vlade izraža upanje, da bo minister po svojih najboljših močeh še naprej enako uspeš vodil ministrstvo. Pri tem izpostavlja dejstvo, da sta pod ministrovim vodstvom med drugim že pripravljena oba sistemska zakona, zakon o zdravstveni dejavnosti in zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju.