Omogočeno predpisovanje medicinske konoplje

Bolniki bodo odslej na zdravniški recept v lekarni lahko dobili tudi vršičke konoplje, torej rastlino, in ne le izvlečke.

Objavljeno
23. marec 2017 14.18
Helena Kocmur
Helena Kocmur
Ljubljana - Konoplja oziroma njeni cvetovi ali plodni vršički, iz katerih ni iztisnjena smola, so z novo vladno uredbo razvrščeni v II. skupino prepovedanih drog, s čimer se omogoča njeno predpisovanje z receptom. Obenem je vlada s seznama prepovedanih drog umaknila bupropion, aktivno snov enega od antidepresivov, ki ga je pred letom dni »pomotoma« uvrstila med najnevarnejše droge.

Po novem pa bodo bolniki, ki trpijo zaradi raka, multiple skleroze, epilepsije in drugih bolezni, upravičeni tudi do medicinske konoplje. Tako kot sintetizirani in naravni izvlečki iz konoplje bodo dovoljeni še cvetovi ali plodni vršički te rastline, ki so v medicini bolj učinkoviti. Uredba je nastala po sklepu nujne seje odbora za zdravstvo oktobra lani, kjer so na pobudo poslanske skupine opozicijske Združene levice (ZL) ministrstvu za zdravje naložili, da v 60 dneh konopljo premesti iz I. skupine prepovedanih drog in pripravi ustrezne pravne podlage, ki bodo omogočile zdravljenje z medicinsko konopljo ter njeno pridelavo in predelavo.

V Sloveniji je še vedno prepovedano gojenje medicinske konoplje, zato jo bo mogoče le uvoziti. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je že začela pripravo monografije za cvetne in plodne vršičke konoplje, ki bo del Slovenskega nacionalnega dodatka k Evropski farmakopeji in bo podlaga za uvoz.

Tako pridelava in predelava konoplje ostajata prepovedani, spremembe v uredbi pa se ne nanašajo niti na industrijsko konopljo, ki vsebuje manj kot 0,2 odstotka THC. »Zato od Vlade RS pričakujemo, da bo v kratkem času legalizirala tudi samo gojenje konoplje za medicinsko uporabo ter s tem omogočila samooskrbo in neodvisnost od farmacevtskih multinacionalk na tem področju,« je zapisala poslanka ZL Violeta Tomić.

Predpisovanje in nadzor

Sintetično drogo bupropion so lani v I. skupino prepovedanih drog, ki jih ni dovoljeno uporabljati v zdravstvu, uvrstili potem, ko so to nevarno snov zaznali na črnem trgu. Prodajali so jo mladostnikom. Bupropion se pri nas kot registrirano zdravilo že dobro desetletje uporablja v psihiatriji, saj ga vsebuje eden od antidepresivov, v manjšem deležu pa tudi zdravilo za lažje odvajanje od kajenja, ki je naprodaj v lekarnah. Predpisovanje in prodaja obeh zdravil sta se po napaki, kot so uvrstitev poimenovali na JAZMP, nadaljevala, čeprav zakonodaja prepoveduje uporabo snovi iz I. skupine prepovedanih drog. Na JAZMP so decembra lani v izjavi za javnost zapisali, da bodo bupropion iz I. premaknili v II. skupino prepovedanih drog in omogočili »predpisovanje zdravil s to učinkovino bolnikom, ki jo potrebujejo, in hkrati nadzor nad pojavljanjem na črnem trgu«. Registrirano zdravilo z bupropionom sestavlja približno desetino vseh zdravil za zdravljenje depresije in je »pomembno in potrebno«, saj pri nekaterih pacientih deluje bolje od drugih. Po podatkih NIJZ so lani predpisali 18.661 receptov, prejemalo pa ga je 5531 bolnikov.