Vlada se s policisti še ni začela pogajati

Izjave predsednika vlade so v policijskih vrstah sprožile akcijo, v kateri zaposleni v policiji objavljajo skupinske fotografije.

Objavljeno
20. november 2015 15.22
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Ljubljana − Pogajanj s policisti tudi tretji dan po začetku stavke, kot kaže, ne bo. Vladna pogajalska skupina še čaka na mandat vlade, v policijskih sindikatih pa pričakujejo, da bo pogajalski proces znova stekel v začetku prihodnjega tedna.

V nedogled pa na vladno stran ne nameravajo čakati, pravi predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

Kot je za STA dejal Petrovič, pričakujejo, da bo vlada zadeve pripravila celovito in svoji pogajalski skupini dala jasen mandat, tako v vsebinskem kot finančnem smislu. Sicer se po njegovih besedah niti nima smisla pogajati.

                                                        foto: Policijski sindikat Slovenije

 

Petrovič je priznal, da vlada morda res potrebuje kakšen dan za pripravo izračunov, a dodaja, da je imela napoved stavke na mizi več kot 14 dni. Zato njeno ravnanje ocenjujejo kot neresno in neodgovorno. Pri tem je poudaril, da so njihove stavkovne zahteve upravičene, legitimne in nesporne. Gre za uresničitev že danih zavez, izpolnjevanje pogodbenih dolžnosti, ki so zapadle, pa je temelj pravne države.

                                                    foto: Policijski sindikat Slovenije

 

Po njegovih besedah je na sindikalni strani polna enotnost. Izjave predsednika vlade Mira Cerarja pa so v policijskih vrstah sprožile posebno akcijo, v kateri zaposleni v policiji objavljajo skupinske fotografije, na katerih z napisom Tudi mi smo sindikat sporočajo, da za stavkovnimi zahtevami ne stojita sindikata, ampak vsi zaposleni v policiji.

Sicer pa se po Petrovičevih besedah policisti odzivajo na vse klice, ko je ogroženo življenje in premoženje ljudi. Posamezne aktivnosti pa so ciljno usmerjene, je dejal in spomnil na začetek stavke v sredo zjutraj pred poslopjem vlade. »Dali smo močno sporočilo. Če ga ne bodo razumeli v prihodnjih nekaj dneh, je na strani sindikatov, da potegnejo poteze,« je poudaril. A kot pravi, si želijo, da se začnejo resno in strokovno pogajati.

                                                               foto: Policijski sindikat Slovenije

 

Pogajanja med predstavniki vlade in policijskih sindikatov, ki so se začela v tem tednu, bi se morala sicer po prvotnih napovedih nadaljevala v sredo, ko se je tudi začela stavka. A je vladna stran popoldne sindikatoma sporočila, da pogajanj ne bo, novega termina, kdaj naj bi se nadaljevala, pa ni navedla.