Vlada sprejela uredbo o financiranju

Danes je vlada sprejela novo uredbo o financiranju visokošolskih zavodov. Uredba, ki bi po prvotni napovedi morala biti sprejeta že lani.

Objavljeno
03. februar 2011 21.19
J. K. - S.
J. K. - S.
Ljubljana - Najprej je bila v medresorskem usklajevanju, nato pa je v začetku tega leta naletela najprej na zelo ostro nasprotovanje primorske univerze, tej pa so se pozneje s kritičnimi mnenji o vsebini uredbe pridružila še vodstva preostalih treh univerz.

Prejšnji teden se je vladnim predstavnikom in rektorjem, kot je po vladni seji povedal minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, le uspelo uskladiti o vseh bistvenih določbah uredbe. Ta bo po ministrovih besedah omogočila prehod od financiranja po glavah študentov k financiranju, ki bo visokemu šolstvu zagotovilo stabilno financiranje, hkrati pa bo temeljilo predvsem na kakovosti visokošolskega izobraževanja - internacionalizaciji, učinkovitosti študija in tudi socialni naravnanosti.

Minister Golobič je danes dejal, da je v letošnjem proračunu zagotovljenih dovolj sredstev, da univerze v prehodnem obdobju ne bodo imele težav. Napovedal je, da bodo ustregli željam univerz in v noveli zakona o visokem šolstvu, ki bo predvidoma sprejeta do konca leta, opredelili tudi financiranje visokega šolstva. Tako bo torej nova uredba - z uredbo pa se financiranje visokega šolstva ureja že od leta 2004 - verjetno imela krajšo dobo trajanja, kot je bila njena več kot eno leto dolga priprava, služila pa bo kot podlaga za pripravo omenjenih zakonskih določb.