Vlada Strojanovim išče "nadomestno ozemlje"

Direktor Urada RS za narodnosti Stanko Baluh obljublja, da vlada za družino Strojan ves čas išče primerno nadomestno ozemlje, ki bo postalo njeno stalno bivališče. Strojanovi pripravljajo legalno akcijo.

Objavljeno
28. marec 2007 19.14
Mirko Strojan
Ljubljana - Za družino Strojan se ves čas išče primerno nadomestno ozemlje, ki bo postalo stalno bivališče, je danes povedal direktor Urada Vlade RS za narodnosti Stanko Baluh.

Baluh je še dodal, da so si s pravnim zastopnikom družine Strojan Aleksandrom Čeferinom že ogledali nekaj potencialnih lokacij, nekaj pa si jih še bodo. O konkretnih lokacijah Baluh ni želel govoriti, je pa povedal, da bi do dogovora o trajni lokaciji za bivanje Strojanovih lahko prišlo aprila.

Baluh: odločitev o stalnem bivališču bodo sprejeli, ko se bodo strinjali vsi akterji

Baluh je povedal, da bodo odločitev o stalnem bivališču omenjene družine sprejeli, ko se bodo vsi akterji (lokalna skupnost, družina, pravni zastopnik in vlada) strinjali glede lokacije. Glede lokacije je Baluh povedal le, da je ta lahko kjerkoli v Sloveniji, saj so Strojanovi državljani Slovenije. Ker gre za iskanje stalne lokacije, je potrebno po mnenju Baluha, pogovore opraviti zelo natančno.

Tožba zoper državo z odvetniško družbo Čeferin

Kot je znano, je Mirko Strojan v začetku marca napovedal, da bodo v primeru, da jim vlada do 15. aprila ne priskrbi ustreznega stalnega bivališča, prek odvetniške družbe Čeferin vložili tožbe zoper državo zaradi kršenja njihovih pravic. V tem primeru je Strojan napovedal tudi vrnitev družine v Ambrus.

Čeferin: 15. april je za državne institucije zadnji rok

Pravni zastopnik družine Aleksander Čeferin je v začetku marca potrdil, da je 15. april zadnji rok, ki ga še imajo na razpolago državne institucije. Kot je pojasnil, bodo v nasprotnem primeru takoj vložili več tožb, med drugim odškodninsko tožbo in tožbo zaradi kršenja človekovih pravic. S tožbami naj bi seznanili tudi pristojne evropske institucije.

Družina Strojan sicer od 24. decembra lani začasno prebiva v bivši vojašnici v Rojah pri Šentvidu.