Vlada v DZ pošilja novelo zakona o visokem šolstvu

V visokošolskem prostoru s spremembami zakona niso zadovoljni, se pa strinjajo, da so nekatere spremembe potrebne.

Objavljeno
20. september 2012 21.30
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana -  Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk predlaga, da se novelo zakona o visokem šolstvu sprejema po skrajšanem in ne nujnem postopku. »Tako bo še nekaj časa za razpravo o tem, kakšne spremembe zakon prinaša«, je dejal, poroča STA.

Predvidene spremembe zakona o visokem šolstvu:

• daljši rok za podaljšanje akreditacij visokošolskih zavodov.

»Po novem bo omogočeno, da poleg oblik neposredne pedagoške obveznosti zavod določi tudi število ur osnovne neposredne pedagoške obveznosti. S tem povečujemo avtonomijo univerz, ko gre za to, kakšne pedagoške obremenitve naj bi imeli njihovi zaposleni«, je dejal Türk.

•  vstop tujih visokošolskih ustanov v slovenski prostor.

»Ti ne bodo del slovenskega šolskega sistema, prav tako od države ne bodo prejele nobenih sredstev« je dejal Turk.

• vlada bo imenovala člane sveta Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu.

»Ta bo še vedno imel 11 članov -  osem jih bo s področja visokega šolstva, dva bosta predstavnika študentov, eden pa bo predstavljal gospodarstvo. Po novem bo vlada imenovala vse člane sveta, saj, si ne želimo, da visokošolske organizacije, katerih kakovost se nadzoruje, nadzorujejo svojega nadzornika.«

Do zdaj je vlada imenovala samo dva člana, in sicer enega od strokovnjakov na področju visokega šolstva, ki deluje v Sloveniji, in enega, ki deluje v tujini. Vse ostale člane je le potrjevala.

Novela nekoliko spremeni tudi člen, kjer piše, kdo ne more biti imenovan za člana sveta agencije. Imenovani tako ne morejo biti rektorji in prorektorji univerz; dekani; prodekani; predsedniki upravnih odborov visokošolskih zavodov; glavni tajniki univerz, njihovih članic ali samostojnih visokošolskih zavodov; direktorji članic univerz in drugih samostojnih visokošolskih zavodov ali organizacij z dejavnostjo visokošolskega izobraževanja ter ravnatelji oziroma direktorji višjih strokovnih šol.

Visokošolski partnerji: Spremebe je treba doseči v soglasju

Očitki visokošolskih partnerjev letijo predvsem na dvodnevni rok javne razprave o noveli, ki je bil po mnenju deležnikov prekratek.

Na vlado in DZ so zato nedavno naslovili javni poziv, v katerem so zahtevali umik novele iz obravnave in začetek javne razprave o prihodnosti visokega šolstva.

Da bi sprejetje novele škodovalo visokemu šolstvu meni skupina študentov, ki je v torek v DZ vložila peticijo proti noveli z do zdaj zbranimi 2000 podpisi.

Tudi poslanci SD menijo, da bi spremembe negativno vplivale na visoko šolstvo, a njihovi predlogi sklepov na torkovi nujni seji odbora DZ za izobraževanje, ki so jo zahtevali, niso bili izglasovani.