Vlada v odhajanju bolnišnicam »podarja« tri milijone evrov

V načrt razvojnih programov 20182021 je uvrstila sofinanciranje prenove lekarn v Murski Soboti, Trbovljah, Brežicah, Novi Gorici in Valdoltri.

Objavljeno
10. april 2018 23.10
iza/Valdoltra
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Trbovlje  Med petimi bolnišnicami, ki jim bo ministrstvo za zdravje do leta 2021 z malo več kot 3,364 milijona evrov pomagalo prenoviti bolnišnične lekarne, je tudi trboveljska (SBT). Tako je na odboru za državno ureditev in javne zadeve danes sklenila vlada.

Vlada se je danes strinjala, da se murskosoboški in trboveljski bolnišnici poveča vrednost investicij v načrtu razvojnih programov 20182021, brežiško, novogoriško in ortopedsko bolnišnico v Valdoltri pa je z njihovimi investicijami v lekarne med razvojne programe šele uvrstila. Bolnišnice bodo same prispevale dobrih 124 tisočakov, od teh največ, skoraj 55.000 in slabih 32.000 evrov, bolnišnici v Valdoltri in Trbovljah; lastnih sredstev murskosoboške in brežiške bolnišnice bo med 18.000 in 19.000 evri, novogoriški bo celotno lekarno v vrednosti 921.000 evrov prenovila država. Načrtovana vlaganja v lekarne se gibljejo med 543.000 (Brežice) in 768.000 evri (Murska Sobota).

Cilj investicije v Trbovljah je ureditev prostorov skladno s pravilnikom o pogojih za opravljanje lekarniške dejavnosti, kar bo bolnišnični lekarni omogočilo verifikacijo in opravljanje dela skladno z dobro lekarniško prakso, so odločitev o sofinanciranju argumentirali v vladi.

Ocenjena vrednost investicije v lekarno SBT znaša 584.653 evrov z DDV in se je glede na oceno iz dokumenta identifikacije investicijskega projekta (DIIP) povišala. Vzrok je skoku cen na trgu in posledično nepravilno ocenjena vrednost investicije v DIIP, ki ne bi zadostovala za njeno dokončanje.

Podobno je vlada v odhajanju argumentirala tudi druge štiri odločitve: v bolnišnici v Murski Soboti želi med drugim ustvariti razmere za varno pripravo magistralnih pripravkov, zlasti aseptičnih; v Brežicah prostori in oprema razpadajo, razporeditev prostorov ne ustreza zahtevam ločevanja čistih in nečistih poti, dostavi in izdajanju materialov ter vsakodnevni manipulaciji z zdravili in medicinskimi pripomočki; cilj vlaganja v bolnišnico v Novi Gorici je varna priprava magistralnih pripravkov zaradi zaščite zaposlenih, zmanjšalo se bo tveganje za bolnišnične okužbe pri pacientih, olajšali pa bodo tudi dostopnost primorskih pacientov do protitumornih pripravkov in s tem prihranili pri povračilih potnih stroškov oziroma plačevanju prevozov na Onkološki inštitut. Investicija v lekarno ortopedske bolnišnice Valdoltra znaša dobrih 634 tisočakov.