Vladi poslej sto tisoč evrov za referendum?

Ali bo državnemu svetu in vladi poslej pripadalo po sto tisoč evrov za plačilo referendumskih kampanj? O tem bo danes popoldne na izredni seji odločal parlament, pa še o ustanovitvi občine Ankaran in o dodeljevanju skoraj 15 milijonov evrov za spodbujanje tujih investicij.

Objavljeno
08. februar 2011 20.43
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Z ustanavljanjem Ankarana se mudi. Po razsodbi ustavnega sodišča, ki je lani prepovedalo volitve v Kopru in Trebnjem, ker tam parlament ni ustanovil novih občin, bi moral predsednik državnega zbora do konca meseca razpisati volitve občinskih svetnikov in županov v štirih občinah. Vendar tega v Ankaranu in Kopru ne more storiti, saj je pred tednom parlament ustanovil le občino Mirna, ankaranske pa ne. Odbor za lokalno samoupravo bo danes zjutraj znova odločal o njeni ustanovitvi.

Sočasno bo o uzakonitvi pravice, da vlada razdeli skoraj 15 milijonov evrov za spodbujanje tujih investicij, razpravljal odbor za gospodarstvo. Vlada je hitro uzakonitev predlagala, ker denarja brez javnega razpisa tujim investitorjem ne more dati, če tega ne določa zakon, kar bi lahko ogrozilo 971 novih delovnih mest. V proračunu je za sofinanciranje tujih naložb načrtovanih 4,5 milijona evrov, še deset jih namerava vlada primakniti iz državnih rezerv.

Tretja tema izredne seje je uresničitev zahteve ustavnega sodišča iz leta 2008, da državnemu svetu, če zahteva referendum, pripada proračunski denar za kampanjo. Državni svet je ustavni spor sprožil, ker mu pred referendumom o lastninjenju zavarovalnic leta 2007 vlada ni dala niti evra.

Danes poslanci ne bodo odločali le o denarju za državni svet, vlada je predlagala, da bi hkrati uzakonili obvezno financiranje vladnih referendumskih kampanj, česar ustavno sodišče ni zahtevalo. Za vsak referendum bi vladi pripadlo okoli sto tisoč evrov. Da znesek ni majhen, kažejo podatki o stroških kampanj pred referendumom o arbitražnem sporazumu, ki veljajo za doslej najdražje: SDS je prijavila porabo 109.070 evrov, SD, Zares in LDS pa 64.023, 37.031 in 36.498 evrov.

Bo veto ustavil zapiranje arhivov SDV?
Dvanajst državnih svetnikov je v ponedeljek zahtevalo glasovanje o vetu na spremembo arhivske zakonodaje, s katero je DZ prejšnji teden onemogočil dostop do arhivskega gradiva SDV, ki se nanaša na »zunanjo problematiko«. O vetu bo državni svet glasoval jutri.