Vladna nuja s potrditvijo direktorja

Hitenje je menda nujno za normalno delo v jeseniški bolnišnici, medtem ko se vladi v odhodu v Izoli ni tako mudilo.

Objavljeno
04. september 2014 20.45
dr. Janez Poklukar
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – »Imenovanje direktorja je nujno za zagotavljanje nemotenega dela javnega zdravstvenega zavoda«, so potrditev štiriletnega mandata novega direktorja jeseniške bolnišnice dr. Janeza Poklukarja utemeljili na vladi. S tem so se samo še dodatno potrdila ugibanja, da je imelo hitenje z menjavo direktorja podporo Alenke Bratušek, je prepričan Božo Pogačar član sveta zavoda.

Vladi v odstopu se namreč pri potrditvi mandatov direktorjev zdravstvenih zavodov ne »mudi« povsod enako. Medtem ko v primeru jeseniške bolnišnice trdijo, da je bilo soglasje nujno, se jim v Izoli z imenovanjem direktorja s polnimi pooblastili ni tako mudilo.

Za sanacijski program deset dni časa

Pri jeseniški bolnišnici sta pohitela tako svet zavoda, ki ga vodi Dušan Krajnik, kot vlada. V slabih treh mesecih, sredi poletja in obdobja dopustov, sta namreč kljub pomislekom dveh članov sveta zavoda Boža Pogačarja in Zdenke Šink izpeljala celoten postopek ter javni razpis, na katerega sta se poleg Poklukarja prijavila še dva, po oceni naših virov slamnata kandidata, da bi razpis sredi poletja dobil več legitimnosti. V desetih dneh, kolikor časa je bil razpis odprt, je namreč zelo težko pripraviti celovit sanacijski program za bolnišnico.

Dušan Krajnik je te pomisleke zavrnil »v celoti«. Na koncu postopka je bil na direktorski stol s polnimi pooblastili ustoličen dr. Janez Poklukar, ki je bil do imenovanja za v. d. direktorja sredi junija letos predstojnik internističnega oddelka.

Kaj bo ugotovilo sodišče?

Bivšega direktorja SBJ Igorja Horvata so odnesle ugotovitve sveta zavoda o veliki malomarnosti, z njegovo razrešitvijo pa je soglašala tudi vlada. Čeprav smo že pred časom ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Alenka Bratušek, zaprosili za oceno Horvatovega dela, je do danes še nismo dobili. V nasprotju s svetom zavoda in vlado je Samo Fakin, direktor ZZZS, ocenil, da so na Jesenicah pod Horvatovim vodstvom »tempo sanacije držali bolje od drugih bolnišnic«. Zaradi razrešitve je Igor Horvat na delovno in socialno sodišče vložil tožbo, saj je prepričan, da je bila njegova razrešitev nezakonita. Sodišče o tožbi še ni odločilo.

Upor v bolnišnici

Dober poznavalec razmer v slovenskem zdravstvu meni, da je šlo pri menjavi vodstva SBJ za tihi upor znotraj hiše. Kot smo izvedeli, so bili nekateri zdravniki zaradi ukrepov bivšega direktorja prikrajšani za določene koristi pri javnih razpisih bolnišnice. Horvat je s tem dobil močno opozicijo v bolnišnici, ki jo je podpirala tudi politika Alenke Bratušek. Naš sogovornik pravi, da gre pri menjavah direktorjev javnih zavodov »običajno za zelo pritlehne stvari, največkrat denar«. Ko smo za komentar njegovih navedb zaprosili predsednika sveta Dušana Krajnika, je dejal, da bi bil odgovor na takšne obtožbe »nestrokoven«.

»Odpuščanj ne bo«

Janez Poklukar pravi, da s Horvatovo razrešitvijo nima nič, da je apolitičen in da želi delati za vse. Hkrati je zatrdil, da ne pozna primerov, da bi se zdravniki v jeseniški bolnišnici okoriščali na račun javnih naročil. »Posebnih koristi za zdravnike v prihodnje ne bo«, je napovedal Poklukar.

Najožjo ekipo sodelavcev bo Poklukar oblikoval šele po tem, ko bo prejel soglasje ministrstva za morebitne nove zaposlitve vodstvenih kadrov za primer, če bi v svojo ekipo izbral ljudi, ki zdaj niso zaposleni v bolnišnici. Napovedal je, da bo notranje rezerve poiskal s spremembo procesov v bolnišnici, odpuščanj pa ne bo. Kot je dejal, bodo skladno z ZUJF število zaposlenih zmanjševali zgolj z upokojevanjem.