Vladna operacija uspela, turisti zelo razočarani

Jeza in razočaranje med prihajajočimi ter radost in olajšanje med čakajočimi, bi lahko opisali predčasno vrnitev 131 Slovencev (in petih Hrvatov) iz Egipta nekaj po 14. uri.

Objavljeno
04. februar 2011 17.39
R. Š., Trip
R. Š., Trip
Brnik - Skorajda poln airbus Adrie Airways je tako na pobudo vlade v organizaciji agencij Kompas in Palma naše turiste približno 32 ur predčasno, a varno pripeljal iz Šarm el Šejka ter bližnjih Dahaba in Hurgade.

V omenjenih letoviščih ob Rdečem morju sicer vlada počitniška idila, ki so jo po besedah turistov zmotile le podrobnosti, ki so komajda omembe vredne. »Resda so bile včeraj banke že zaprte pa tudi internet ni bil več dostopen, a česa drugega nenavadnega nismo opazili. Do nedelje ne bo nič drugače,« je dejal zagoreli par iz Ljubljane. Tudi Jože iz Logatca ne razume, zakaj so morali domov le Slovenci: »Panika je bila res odveč. Gledali smo tuje televizijske programe, bili smo na tekočem. Pogovarjal sem se z drugimi hotelskimi gosti. Rusi bodo v Šarmu do rednega odhoda v ponedeljek, Nemci do srede, Italijani še ves teden.« V malce večji godlji je Zdenka iz Bohinja: »Večina je počitnice skrajšala le za en dan, jaz sem Palmi plačala dvotedenski aranžma. Kdo in kdaj mi bo zdaj vrnil osem dni dopusta? Seveda bom ustrezno ukrepala!«

Jezni slovenski dopustniki so kapljali iz letala, ki je poleg gostov Kompasa in Palme pripeljalo tudi nekaj turistov Atlasa (ki je sicer v lasti Kompasa) ter ducat Slovencev, ki bodisi bivajo v Egiptu bodisi so bili tam prek tujih agencij, a so jih seveda organizatorji vzeli s seboj. Razočaranje je bilo toliko večje, ker se za podoben korak ni odločila še nobena država EU, in vlada lahko upa, da ne bomo tudi edina. Predstavnica Kompasa v Šarm el Šejku Alenka Dobovičnik sicer razume jezo svojih gostov, pristojnosti za urejanje nastalih sporov glede vračanja denarja in tožb pa - tako kot drugi vodniki - seveda nima: »Po moji oceni je v Šarmu še nekaj deset Slovencev, ki so tam s tujimi agencijami. Njih nihče ne pošilja domov.« Primerno bi bilo sicer od naših turističnih posrednikov (Sonček, Airpass, Odklop ...), ki imajo goste v Egiptu prek tujih aranžmajev, da bi jim pomagali in jih glede na poziv predsednika vlade čim več napotili na Adrijino letalo, a z zunanjim ministrstvom (MZZ) sta glede včerajšnjega vračanja Slovencev komunicirala le Kompas in Palma.

Domov tri tedne prezgodaj


Ljubljančanu, ki je, denimo, v sredo še vplačal enodnevni tečaj potapljanja in zanj odštel 200 dolarjev, zdaj pa je namesto v morju doma na Barju, tega denarja najbrž ne bo vrnil nihče. Enako velja za upokojenko, ki je 140 dolarjev plačala za masažo v petek. Drugače bo najbrž za skupino sedmih deskarjev, ki so lovili veter in valove v Dahabu, a so se v Ljubljano vrnili kar tri tedne prezgodaj; takšnim bo agencija morala kar hitro vrniti kupnino. Mišo Mrvaljevič iz Kompasa o tem pravi: »Vseskozi smo poudarjali, da je ob Rdečem morju varno. Naj povem, da so to zelo dobro razumeli tudi na MZZ, ki je zanesljiv in kredibilen sogovornik. Upamo, da bo premier držal besedo in ustrezno kompenziral nastale stroške, saj je vlada poslala ljudi domov. Cena najema letala z danes na jutri je neprimerno višja kot redni zakupljeni čarterji.«

Kupnino za bivanje za zadnjo noč bosta agenciji sicer povrnili, pri drugih stroških bodo potrebna pogajanja. Iz urada vlade za komuniciranje so sporočili, da se je »vlada na četrtkovi seji zavezala, da bo sodelovala tudi pri kritju stroškov te operacije. O tem, kako in v kakšni obliki bo vlada pri tem kritju sodelovala, bodo ministri razpravljali na eni od prihodnjih sej.« In še neuradno, a precej preverjeno: neposrednih stroškov zaradi en dan skrajšanega aranžmaja Kompasa in Palme bo za okoli 80.000 evrov.