Vladni svet za mladino na Mladinstivalu o tem, kaj storiti, da bo mladim bolje

Prioritete do konca mandata: zaposlovanje, rešitev stanovanjskega vprašanje, pripravništva in socialno podjetništvo.

Objavljeno
09. maj 2017 18.50
S. H.
S. H.

Ljubljana - Na današnji izjemoma odprti vladni seji za mladino so sogovorniki nanizali ključne izzive, s katerimi se sooča ta skupina in napovedali, s katerimi področji se bodo ukvarjali do konca mandata. Med njimi bo ustvarjanje pogojev za nova delovna mesta, reševanje stanovanjskega vprašanja in spodbujanje socialnega podjetništva.

Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, ki predseduje vladnemu svetu, je pojasnila, da je bila seja namenjena predstavitvi korakov, ki so jih posamezna ministrstva v zadnjem času storila za izboljšanje položaja mladih. Pri tem je izpostavila zaposlovanje, podjetnost, stanovanjsko politiko, štipendiranje in mobilnost. V zadnjih dveh letih se je denimo zaposlilo 49.000 mladih med 15. in 29. letom, država je v to znotraj Jamstva za mlade vložila 300 milijonov evrov.

Martina Vuk, državna sekretarka na ministrstvu za delo, je povedala, da se izvaja že drugi paket Jamstva, saj je bil prvi precej uspešen. Kar za tretjino se je namreč zmanjšala brezposelnost med mladimi (med letoma 2014 in 2016 je delo našlo 22.246 oseb), vendar je bilo aprila še vedno 18.237 mladih brez dela. Zato zdaj na ministrstvu izvajajo mnoge ukrepe, kot so usposabljanje na delovnem mestu, programi neformalnega izobraževanja, javnih del ter subvencioniranje delodajalcev, ki zaposlijo osebo za nedoločen čas, s 5000 evri.    

Pripravništva počasi do sistemske ureditve in financiranja

Del vloženega denarja je šel tudi za pripravništva, ki so bila v času te vlade najbolj na udaru, saj se sprva, zaradi pomanjkanja evropskih sredstev, niso razpisovala, nato pa je vlada volonterska pripravništva prepovedala. Zdaj je za financiranje pripravništev vendarle našla denar. V državni upravi bo tako v letošnjem in prihodnjem letu priložnost dobilo 270 pripravnikov, v vzgoji in izobraževanju pa se je že zaposlilo 238 mladih učiteljev. Do 200 asistentov otrok s posebnimi potrebami se bo še zaposlilo, pripravništva se postopoma sproščajo tudi v socialnem varstvu, kjer sicer niso več obvezna. 

Martina Vuk je napovedala, da bodo letos razpisali 100 mest za pripravnike, prav toliko so jih tudi lani, a se je nabralo le 82 interesentov. 

Nekaj besed so povabljeni namenili tudi pripravništvom v pravosodje, ki so v resnici bolj usposabljanja na sodiščih, je poudarila Evelin Pristavec Tratar, vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za pravosodno upravo.

Sodišča zanje nimajo denarja, zato je pravosodno ministrstvo želelo prerazporediti lastna sredstva, vendar je v zadnjih dneh to blokiralo finančno ministrstvo. »Čakalne vrste v pravosodju niso čakanje na prvo zaposlitev, ampak na usposabljanje, kar prav tako ni v ponos,« je poudarila. Kratkoročno bodo zanje skušali najti zadostna sredstva, dolgoročno pa na ministrstvu nameravajo temeljito prenoviti zakon o pravniškem državnem izpitu.

»Mladi so v resnici prioriteta«

Maja Makovec Brenčič, ki je sejo vladnega sveta za mladino vodila, je naštela še, da so v tem mandatu spremenili še politiko štipendiranja, saj so po dolgih letih ponovno začeli podeljevati štipendije za deficitarne poklice. V šole bodo s septembrom po dvajsetih letih vrnili tudi vajeništvo. Opisala je tudi izzive, ki jih pri izboljšanju položaja mladih čakajo, poleg treh že omenjenih - nadaljnih aktivnosti pri zaposlovanju, štipendiranju in reševanju stanovanjske problematike mladih - še razvoj z inovativnimi in kreativnimi projekti.

                                          Maja Makovec Brenčič. Foto: Igor Mali/Delo

Vlada bo zato še bolj vlagala v socialno podjetništvo, ki mu bo namenila devet milijonov evrov. Poleg tega nekaj projektov pripravlja na področju kmetijstva; pol milijona evrov bo namenila kooperativam in 14 milijonov mladim kmetovalcem.

Do konca leta bo stanovanjsko problematiko skušala zmanjšati z ustanovitvijo prve zadruge, znotraj katere bi si stanovanje lahko uredilo do 400 mladih. V načrtih ima gradnjo neprofitnih stanovanj.

Čakajoč na akcijski načrt

»Mladi so zadovoljni, da smo v preteklem tednu opravili odprto sejo vlade o teh vprašanjih in sprejeli akcijski načrt, ki bo predstavljen na naslednji seji. V njem bo zapisano, kaj vse bomo storili, da bo mladim bolje,« je napovedala ministrica. 

                                    Predstavniki mladinskih organizacij na seji. Foto: S. H./Delo

O mladih so prejšnji teden na javnem delovnem posvetu razpravljali vsi ministri, prvi med njimi - premier Miro Cerar pa je sprejel šest sklepov. In sicer, da bo vlada podpirala ustvarjanje delovnih mest in skušala zajeziti prekarne oblike dela, ki najbolj pestijo prav mlade. Poleg tega bo največ pozornosti namenila najemnim stanovanjem, oblikovanju nacionalne mreže socialnega podjetništva, vzpostavitvi učnih izdelovalnih laboratorijev za 3,6 milijona evrov ter nadgradnji delovanje vladnega urada za mladino in bolj učinkovitemu izvajanju mladinskih politik, je uvodoma pojasnil Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije.

Med predstavniki mladinskih organizacij je bilo med razpravo nekaj negodovanja, ker prejšnji teden za razliko od nekaterih niso bili povabljeni na vladni posvet.