Vladni vstop v Sovine baze podatkov?

Vladna skupina, ki jo po neuradnih podatkih sestavljajo štirje ministri iz vrst SDS, NSi, SLS in Desus, naj bi obiskala sedež Sove v ljubljanskih Stegnah in pridobila podatke iz najbolj tajnih segistrov.

Objavljeno
21. marec 2007 14.03
Zgradba Sove v Stegnah
Ljubljana - Pred dobrim mesecem dni je vlada sprejela sklep o imenovanju delovne skupine za oceno dela Slovenske obveščevalno-varnostne službe (Sova). Skupino naj bi po neuradnih informacijah vodil minister za pravosodje Lovro Šturm, v njej naj bi bili še minister za šolstvo in šport Milan Zver, minister za okolje in prostor Janez Podobnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, svetovalec premiera za nacionalno varnost Aleksander Lavrih in namestnik direktorja Sove Branko Cvelbar, piše današnji Večer.

V kabinetu predsednika vlade so o ustanovitvi skupine zelo skopi z informacijami. Povedali so le, da je gradivo, ki ga je obravnavala vlada, označeno s stopnjo tajnosti, in zato ne morejo posredovati več informacij.

Delovna skupina naj bi bila zadolžena predvsem za preverjanje dela Sove v preteklem obdobju, ko so jo vodili sedanji svetovalec predsednika države Janeza Drnovška za nacionalno varnost generalpodpolkovnik Iztok Podbregar, njegov predhodnik Tomaž Lovrenčič in še pred njim Drago Ferš. Skupina bi med drugim lahko pregledovala tudi mrežo tajnih sodelavcev Sove in uporabo sredstev iz posebnega fonda za njihovo plačilo.