Vlasta Nussdorfer nova varuhinja

»Danes je zame prav poseben dan. Lep, nenavaden in tudi obetajoč za mojih naslednjih šest let,« je dejala po prisegi.

Objavljeno
01. februar 2013 16.00
Posodobljeno
01. februar 2013 16.17
mfa*VLASTA NUSSDORFER
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika

Ljubljana – Državni zbor je na predlog predsednika republike za novo varuhinjo človekovih pravic izvolil Vlasto Nussdorfer, vrhovno državno tožilko in predsednico društva Beli obroč. Od 86 prisotnih poslancev je za glasovalo 82, proti pa so bili štirje poslanci.

Vlasta Nussdorfer je takoj po prisegi v nagovoru poslancem dejala: »Danes je zame prav poseben dan. Lep, nenavaden in tudi obetajoč za mojih naslednjih šest let. Da bom lahko resno opravljala svoje poslanstvo, ste prispevali tudi vsi vi s svojim glasom. Zelo velik optimizem mi daje tako izjemna podpora vseh poslanskih skupin.«

Nussdorferjeva, ki je za izvolitev potrebovala dvetretjinsko podporo, je prejela rekordno število glasov. Dosedanji trije varuhi so namreč prejeli: Ivo Bizjak 61, Matjaž Hanžek 73, Zdenka Čebašek - Travnik 64 glasov.

Nova varuhinja upa, da bo izpolnila pričakovanja tistih, ki v trenutkih stiske potrebujejo strokovno pomoč in, da bo lahko pripravljala poročila, ki bodo pokazala, da je pri nas spoštovanje človekovih pravic na visoki ravni. S tako visoko podporo so poslanske skupine sporočile, da jim je še kako mar za človekove pravice.

Nussdorferjevi so pred glasovanjem podporo napovedale skoraj vse poslanske skupine, tudi SDS. Eva Irgl je namreč pojasnila, da so imeli do kandidatke precej zadržkov, zato se na seji mandatno-volilne komisije še niso dokončno odločili in so se pri glasovanju vzdržali. Ker pa je njihova izkušnja z izbiro predhodnih varuhov pokazala, da novi krogi volitev navadno ne prinesejo boljšega kandidata, so se po skrbnem premisleku odločili, da jo večinsko podprejo.

Od vsega začetka so predsednikovo kandidatko podpirali v SD. Majda Potrata pa ji je zaželela, da bi ob koncu mandata lahko dejala, da sta njenim poročilom in izkušnjam prisluhnili izvršilna in zakonodajna veja oblasti.

Podporo ji je napovedala tudi poslanska skupina Desus. Franc Jurša je prepričan, da bo Nussdorferjeva znala opaziti in opozoriti na probleme, ki že vrsto let ostajajo nerešeni, in si kljub oviram ne bo zatiskala oči pred še tako občutljivo tematiko. Tudi Jani Möderndorfer (PS) je dejal, da ima posluh za stiske ljudi.

Kaj je v zadnjem poročilu varuhinje poslancem dejala Čebašek - Travnikova, preberite v članku Varuhinja o neodzivnosti organo.