Vloma k Drnovškovim sodelavcem nepovezana?

Zaenkrat ni povezave med vlomoma v stanovanje administratorja spletne strani Gibanja za pravičnost in razvoj predsednika republike Janeza Drnovška ter v stanovanje zaposlenega v njegovem uradu.

Objavljeno
23. marec 2007 16.59
Predsednik republike Janez Drnovšek
Ljubljana - Zaenkrat ni povezave med vlomoma v stanovanje administratorja spletne strani Gibanja za pravičnost in razvoj predsednika republike Janeza Drnovška ter v stanovanje zaposlenega v njegovem uradu, je ob koncu današnje seje komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek. Komisiji je pojasnil okoliščine obeh vlomov, je še dejal.

Nekoliko drugačnega mnenja je predsednik komisije Davorin Terčon (NP), ki je po seji poudaril, da taki oceni policistov v komisiji ne morejo pritrditi, dokler se ne raziščejo okoliščine vloma. Če bi prišli do storilcev, bi lažje ocenjevali, kdo ima nalogo storilce odkrivati, pa vemo, je dejal Terčon. Spomnil je, da je raziskanost "političnih" vlomov v Sloveniji še manjša kot to velja za ostale vlome.

Člani komisije od policije pričakujejo, da jih bo še naprej obveščala o poteku preiskave. Po besedah Terčona so poslanci danes opozorili tudi na neraziskane primere vlomov v stanovanja poslancev in na druge "znane" primere vlomov, ki so odmevali v javnosti in doslej niso bili razrešeni.

Policija intenzivno dela na obeh primerih, tako kot še na nekaterih drugih, a kakega odločilnega napredka za sedaj ni, pravi Terčon. Najprej bo treba odkriti storilca, raziskati okoliščine vloma, šele potem bo mogoče ugotavljati, ali je šlo za politično motivirane vlome ali ne.

Na prvi pogled neopazna primera vloma v stanovanja posameznikov, od kjer so neznanci odnesli različne primere, sta pritegnila pozornost javnosti, ko se je razvedelo, da so neznanci vlomili v stanovanje administratorja spletnih strani Gibanja za pravičnost in razvoj v Trnovskem pristanu v Ljubljani, nekaj dni pred tem pa še v stanovanje zaposlenega v uradu predsednika države v Trzinu. Iz obeh stanovanj so vlomilci med drugim odnesli tudi prenosna računalnika.