Vložena zahteva za preiskavo o oklepnikih

Skupina 38 poslancev iz vseh štirih opozicijskih poslanskih skupin je danes vložila zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave glede nakupa finskih oklepnikov 8X8.

Objavljeno
09. marec 2007 17.40
Finsko oklepno vozilo Patria 8x8
Ljubljana - Skupina 38 poslancev iz vseh štirih opozicijskih poslanskih skupin je danes v DZ vložila zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave glede nakupa finskih oklepnikov 8X8. Preiskava naj bi med drugim ugotovila morebitno vpletenost in politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v onemogočanju parlamentarnega nadzora nad obrambnim ministrstvom in Slovensko vojsko. Pri poslu namreč obstaja sum klientelizma in korupcije, je na novinarski konferenci pred vložitvijo zahteve povedal poslanec LDS Anton Anderlič.

Skupina opozicijskih poslancev iz vrst LDS, SD, SNS in poslanske skupine nepovezanih poslancev, v kateri ni le poslanca Bojana Kontiča (SD), se je za vložitev zahteve med drugim odločila, ker so kljub sejam matičnega odbora in izredni seji državnega zbora nekatera vprašanja še vedno ostala neodgovorjena.

Še vedno ni jasno, kolikšna bo končna cena

Tako še vedno ni jasno, zakaj se je država odločila za posrednika pri tem poslu in koliko bo končna cena posla. Ob tem obstaja dvom, ali je bila pogodba sklenjena v skladu z razpisnimi pogoji. Minister namreč za predpisanih 63 milijonov tolarjev ni kupil 135 oklepnikov z vso predvideno opremo, za kar je imel pooblastilo, temveč le 110 oklepnikov. Medtem ko za preostalih 25 oklepnikov ni jasno, s kakšno opremo, kdaj in za koliko denarja jih bo zares opremil, so zapisali opozicijski poslanci v zahtevi.

Namen parlamentarne preiskave je tako med drugim ugotoviti, ali je bilo izvajanje nadzora državnega zbora nad ministrstvom za obrambo (MORS) in Slovenske vojske (SV) zavestno "zavlačevano in oteženo". Opozicijo zanima tudi, zakaj in kako je bil nakup izveden preko posrednika ter kakšni so bili interesi in povezave oz. povezani posli v ozadju nakupa.

Ob tem želijo poslanci preko komisije ugotoviti stopnjo vpletenosti posameznih nosilcev javnih funkcij z njihovim političnim vplivom na izbor ponudb, pogajanja o nakupu in podpisano pogodbo.
Poleg tega je bila članom odbora vztrajno odrekana pravica do vpogleda v pogodbeno dokumentacijo s sklicevanjem na varovanje poslovne skrivnosti finskega podjetja Patria, ki je zmagalo na razpisu. Po mnenju opozicije je področje nakupov in dobav orožja tista točka, kjer je treba zagotoviti parlamentarni nadzor nad obrambnim področjem. "Če nadzora ni oz. je onemogočen, je trg z orožjem prepuščen orožarskim navezam," je zapisano v zahtevi za ustanovitev preiskovalne komisije.

Opozicija meni, da gre za orožarske naveze

Parlamentarna komisija naj zato ugotovi tudi povezanost med sedanjimi in nekdanjimi akterji v trgovini z orožjem ter nosilci javnih funkcij, saj se v primeru nakupa oklepnikov pojavljajo osebe, ki so povezane s trgovino orožja v letih po slovenski osamosvojitvi, predlaga skupina poslancev.

Po mnenju opozicije namreč obstaja "velika verjetnost", da gre v primeru nakupa finskih oklepnikov za orožarske naveze. Gre namreč za site osebne, sorodstvene, strankarske in cehovske povezave, ki so v Sloveniji "že delovale in so se danes ponovno vrnile", opozarja opozicija.


Erjavec zavrača očitke o nepravilnostih pri nakupu oklepnikov

Nakup oklepnikov ima za Slovenijo izredno velike gospodarske koristi, je v današnjem odzivu na vložitev zahteve za odreditev parlamentarne preiskave glede nakupa oklepnikov 8X8 povedal minister za obrambo Karl Erjavec in dodal, da vse očitke o nepravilnostih v zvezi z nakupom zavrača. Kot pravi, se ga želi na ta način diskreditirati kot ministra. Erjavec pobudo sicer pozdravlja, obenem pa pričakuje, da bodo preiskani vsi nakupi vojaške opreme od leta 1994.

Erjavec je poudaril, da je bil nakup oklepnikov že večkrat obravnavan tako v odboru za obrambo kot na izredni seji DZ, kjer je kot pravi, v celoti argumentirano zavrnil vse očitke. Ob tem je dodal, da imajo nekateri očitno interes, da do posla ne bi prišlo. Med njimi je podjetje Sistemska tehnika, ki je v lasti Viator Vektorja, kateremu predseduje viden član LDS, je še pojasnil minister.