Vložena zahteva za ustavno presojo postopkov umetne oploditve

Majda Potrata je skupaj s 37 poslanci iz vrst SD, PS, DeSUS in DL na US vložila zahtevo za presojo osmih členov zakona O OBMP.

Objavljeno
15. marec 2013 16.30
reu/HEALTH-PRENATAL/
Pi. K., Delo.si, B. H., notranja politika
Pi. K., Delo.si, B. H., notranja politika

Ljubljana - Skupina 38 poslank in poslancev iz vrst SD, PS, DeSUS in DL je danes na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti osmih členov zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo. Prvopodpisana pod zahtevo Majda Potrata (SD) skupaj s sopodpisniki predlaga sodišču, naj zadevo obravnava absolutno prednostno.

Delo je 21. februarja poročalo, da je ustavno sodišče (US) zavrglo pobudo 37-letnice, ki jo je zdravnik zaradi diagnoze primarne sterilnosti in več zunajmaterničnih nosečnosti napotil na zdravljenje neplodnosti s postopkom oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Do postopka po letu 2000 sprejetem zakonu o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (ZZNPOB) namreč ni upravičena, ker je samskega stanu. Ženska je prepričana, da sta ji s tem kršeni pravici do enakosti pred zakonom in do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. A ustavno sodišče njene pobude sploh ni obravnavalo po vsebini, temveč jo je zavrglo. Za presojo ustavnosti je bistveno, da je pravni interes izkazan osebno in konkretno ter da bi morebitna ugoditev privedla do izboljšanja njegovega pravnega položaja, meni US. Pobudnica po njihovem mnenju tega ni izkazala.

Takega pravnega interesa pa ni treba izkazati poslancem državnega zbora, ki zahtevo po presoji ustavnosti lahko vložijo s 30 podpisi. Te imajo sedaj zbrane. Pobudo za zbiranje je prevzela poslanka SD Majda Potrata.

»Sprememba zakonske ureditve, ki bo skladna s 55. členom ustave in ki bo priznavala pravico do biomedicinske pomoči pri oploditvi tudi samskim ženskam, je torej z vidika moralnega načela pravičnosti in ustavne pravice do enakosti pred zakonom ter svobodnega odločanja o rojstvu otrok nujna in bi jo moral zato tako vsak posameznik v skladu z lastno vestjo in tudi ustavno sodišče podpreti,« menijo poslanke in poslanci, ki so se pridružili pobudi.