Voda po državi ogroža objekte, poplav bo predvidoma vse več

Glede na vremensko napoved je pričakovati, da se bodo razlivne površine danes čez dan in v sredo še povečale.

Objavljeno
11. februar 2014 17.41
Poplave Rakek
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Rakek/Ljubljana - Na Notranjskem narasle vode že ogrožajo tudi objekte. Voda je zalila vikende v krajinskem parku Rakov Škocjan, posredovali so gasilci. S strahom pa sredo pričakujejo tudi v Loški dolini, kjer imajo za prebivalce najbolj ogrožene vasice Šmarata že pripravljene čolne. Tudi nekatere druge reke po državi že poplavljajo v manjšem obsegu.

Razmere na ulici Škocjanska pot na Rakeku so se umirile in voda hiš več ne ogroža, je pa voda zalila vikende v krajinskem parku Rakov Škocjan, tako da so morali posredovati gasilci. Na intervencijo so odšli cerkniški gasilci, kot je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Jože Turšič, objekte pa so zavarovali s protipoplavnimi vrečami.

V Loški dolini s strahom pričakujejo jutrišnji dan

Še vedno se dviguje tudi gladina Cerkniškega jezera in zaliva cesto na relaciji Dolenje jezero - Otok, ki je zaprta. Prebivalci Otoka lahko tako do Cerknice pridejo skozi vas Klance, hiše pa niso ogrožene.

Prav tako se vodostaj vztrajno dviga na Obrhu v Loškem potoku, teren pregledujejo dežurne ekipe. Župan Loške doline Janez Komidar s strahom pričakuje sredo, saj predvideva, da bodo morali krajane Šmarate spet voziti s čolni. Kot je za STA še povedal, najbolj zaupa gasilcem, ki vodostaj nadzorujejo in so že v pripravljenosti, da v vodo poženejo čolne, v kolikor bo to potrebno.

V Ilirski Bistrici voda zaliva ceste, najbolj ogrožen je Bač

V občini Ilirska Bistrica se voda prav tako dviga. Podtalnica je tako že začela zalivati dele cest, najbolj ogrožena je vas Bač, pa tudi Knežak. Kot je za STA potrdil vodja civilne zaščite občina Ilirska Bistrica Luka Špilar, imajo ves čas dežurno ekipo na terenu, ki nadzira stanje, ki pa zaenkrat ni kritično. Razvoj dogodkov pa bo, kot je dejal, odvisen predvsem od intenzitete dviganja vodne gladine.

Poplavljene površine na Ljubljanskem barju so zaenkrat na območju vsakoletnih poplav. Glede na vremensko napoved pa je pričakovati, da se bodo razlivne površine danes čez dan in v sredo še povečale. Razmere na terenu spremljajo gasilske enote, ki so že ponoči črpale vodo v zavetišču za zapuščene živali na Gmajnicah, je pojasnil vodja mestnega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus.

Kot pravi, večjih poplav, kot so bile tiste leta 2010, ni pričakovati, kljub temu pa ljudem svetuje, naj spremljajo vodotoke in sprejmejo zaščitne ukrepe, če bi kazalo, da bodo narasli v taki meri, da bi lahko poplavili kleti.

V prihodnjih urah bo poplavila Sava v Zasavju

Po napovedih agencije za okolje bodo reke ob predvidenih padavinah še naraščale, povečale se bodo tudi ojezerjene površine kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa.

Poplavljene površine na Ljubljanskem barju in ob spodnjem toku reke Krke se bodo še povečevale. V prihodnjih urah bo v manjšem obsegu ob strugi poplavila Sava v Zasavju, ob strugi že poplavlja Kolpa, ki še narašča. Poplavlja tudi Vipava.

V noči na sredo lahko močneje porastejo tudi reke na vzhodu, predvsem pritoki Savinje, Dravinja, Sotla, Mestinjščica in Mirna. Prav tako so možni ponovni porasti manjših rek tudi drugod po Sloveniji. Zaradi zastajanja plavja na izpostavljenih mestih lahko poplavijo predvsem manjše reke in potoki.