Voda ponekod zalila kleti

Današnje nevihte so povzročile nekaj nevščenosti - voda je zalila kleti, močni sunki vetra pa so podrli več dreves in razkrili nekaj hiš.

Objavljeno
29. avgust 2009 12.53
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Slovenija - Nevihte, ki so danes od zahoda zajele vso državo, so povzročile nekaj nevšečnosti, in sicer je po podatkih Centra za obveščanje RS (Cors) voda zalila nekaj kleti, močni sunki vetra pa so podrli več dreves in razkrili nekaj hiš. "Gre za klasičen prehod hladne fronte, ki ga spremljajo močnejši veter in obilne padavine," so povedali na Corsu.

 

Današnje nevihte niso "nič posebnega, gre za manjše stvari", meteorne vode pa so kleti zgradb zalile predvsem zaradi zamašenih kanalizacijskih jaškov, so dejali na Corsu.

 

Naknadno pa so z Uprave RS za zaščito in reševanje sporočili, da je nekaj po 12. uri močno neurje s točo zajelo tudi občino Žužemberk, kjer je neurje porušilo več dreves. Toča, debeline oreha, je naredila največjo škodo v naseljih Visejec in Sela pri Hinjah. Polomljen oreh je poškodoval stanovanjsko hišo v Žvirčah, v kraju Lopata pa je porušeno drevo poškodovalo električno napeljavo na stanovanjski hiši. Veter je na tem območju razkril tudi več stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

 

Poleg drevesa, ki se je dopoldne podrlo na cestišče v Idriji, se je okoli 12. ure podrlo drevo tudi na lokalno cesto v Nasipih v Trbovljah, poklicni gasilci pa so ga že odstranili in cestišče očistili. Podrto drevo je zaprlo tudi cesto v naselju Trebče pri Bistrici ob Sotli.

 

Meteorna voda je zaradi močnega naliva zalila spodnje prostore doma starejših občanov v Izlakah v občini Zagorje ob Savi, kletne prostore zdravstvenega doma v Kozjem, ter stanovanjske hiše in poslovne prostore v Novem mestu ter občini Straža.

 

V Komendi se je sprožil zemeljski plaz, zaradi obilnih padavin pa je voda na tem območju zalila kletne prostore pri pošti, kjer je dvignilo kovinsko cisterno za kurilno olje. Zaradi zamašenih odtokov jaškov nastajajo poplave na območju Krškega, zaradi obilnih padavin pa je meteorna voda poplavljala tudi v Podčetrtku, Velenju in občini Ribnica.

 

Opoldne je območje Novega mesta zajelo neurje z močnimi padavinami. Meteorna voda je zalila stanovanjsko hišo v ulici Pod Trško goro, poslovne prostore na Ragovski ulici in stanovanjske hiše v Žabji vasi.

 

Zaradi udara strele je zgodaj popoldne delno odkrilo stanovanjsko hišo v Murski Soboti. Strele pa so tudi zanetile več požarov. Opoldne je tako zagorela starejša stanovanjska hiša v občini Šentjur. Ogenj, ki je dodobra uničil lesen del objekta, so pogasili gasilci. Zaradi udara strele je nekaj pred 13. uro zagorel tram na ostrešju stanovanjske hiše Pri Habakuku v Mariboru. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Razvanje, ki so pogasili požar in zamenjali okoli štiri kvadratne metre poškodovane strehe.

 

Okoli 13. ure je zaradi udara strele zagorelo ostrešje počitniške hiše v kraju Vonarje v občini Podčetrtek. Na kraj dogodka so bili napoteni gasilci PGD Pristava pri Mestinju, Podčetrtek in Imeno ter pogasili požar, ki je uničil ostrešje in lesen strop v pritličju, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje.